Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 27.04.2011
Leserbrev Nina SA

Dette leserbrevet fra SOS Rasisme-aktivist Nina Narvestad stod på trykk i Rogalands Avis 27. april.

Flere ungdomspartier og Antirasistisk Senter har kommet med forslag om å starte en ny antirasistisk folkebevegelse i Norge. De sier at SOS Rasisme er et hinder for antirasistisk arbeid.

Jeg vil starte med å si at vi ikke hadde hatt noen antirasistisk folkebevegelse i Norge hvis det ikke var for SOS Rasisme.

SOS Rasisme har stått i spissen for å snakke når andre har vært tause. Vi har også stått i spissen for å analysere rasismen i Norge. Vi har vært avgjørende bidragsytere til å bryte ned nazistiske organisasjoner som Vigrid og Norgespatriotene, og det er ikke uten grunn at våre aktivister har fått drapstrusler fra elementer i disse grupperingene.

Da Norgespatriotene og Vigrid stilte lister i Stortingsvalget 2009, gikk alle politiske partier i debatt med dem. De eneste som sa stopp og boikottet hele debatten – det eneste legitime å gjøre – var aktivister fra SOS Rasisme. De politiske partienes vilje til å gå i debatt med disse grupperingene viser mangel på dømmekraft når det gjelder antirasistisk arbeid, velger man å gå i debatt med nazister og dermed “legitimerer” deres menneskefiendtlig syn, da kan man ikke stole på at man er prinsippfast nok til å bekjempe rasisme.

Kampanjejournalister har sørget for mye hets i media av SOS Rasisme. Hovedfokus har vært at det finnes kommunister i organisasjonen. Et annet fokus har vært medlemsrot og surr i økonomien. Jeg vil begynne med å si at kommunister er en naturlig del av en antirasistisk folkebevegelse som genuint vil jobbe mot rasisme. Kommunister var ledende i kampen mot nazi-Tyskland under 2. verdenskrig, og her hjemme fant man den kommunistiske «Osvald-gruppa» fremst i kampen mot okkupantene og for frigjøring av Norge.

For å forstå rasismens mekanismer må man også forstå at det dreier seg om å dele mennesker i klasser. Noen står øverst, mens andre befinner seg under. Her er kommunistene kompromissløse, vi er alle av samme verdi. Jeg er glad for at vi har kommunister i vår organisasjon, det gjør meg trygg på at man ikke skifter mening og at man ser rasismen uansett hvor den befinner seg, i politiet, i statsapparatet, enten det dreier seg om organisert rasisme eller hverdagsrasisme. Derfor har SOS Rasisme et omfattende arbeid med flyktninger og for en human flyktningpolitikk. Samtidig jobber vi mot muslimhets når andre sier at dette bare er «religionskritikk». Vi er ikke dømt for økonomiske misligheter og har blitt utsatt for en enorm forhåndsdømming i media.

Vi har et stort vekstpotensiale og vi skal stå sammen med ALLE som er imot rasisme i dette landet, vi er arenaen hvor muslimer, svarte, homofile, hvite – alle som føler de blir diskriminert i dagens Norge – får en trygg havn hvor de kan føle seg som en i mengden og ikke en som skiller seg ut. Som en av deltakerne på vår forrige Lokallagskonferanse i Drammen sa til meg: “Takk, Nina, for at du inviterte oss på et sted hvor vi kan være oss selv, det var herlig”.

Ekte antirasister lar seg ikke skremme av kampanjejournalistikken. Vi vet hvordan vi skal jobbe mot rasisme og vi vet at vårt arbeid er livsviktig for enormt mange ungdommer og voksne som trenger tilhørighet og respekt i et samfunn og verden hvor de ikke får det. Bli med oss, vi svikter deg ikke i den antirasistiske kampen og vi forandrer ikke standpunkt for å tekkes meningsmålinger eller for å gjøre oss likt.

Nina Narvestad
Aktivist i SOS Rasisme

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490