Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme/KKSN 25.05.2011
Abdulkarim Hossain. Foto: KKSN

Den syriske statsborgeren Abdulkarim Hossain, som norske myndigheter tvangsreturnerte til tortur i Syria, har kollapset og ligger på sykehus i Tyrkia.

Det opplyser Sherwan Omar i Foreningen for syriske kurdere i Norge (KKSN).

- Han har fått en fullstendig psykisk kollaps på grunn av de påkjenningene han har opplevd, forteller Omar.

Omar reiser til Tyrkia en av de neste dagene for å se til Hossain, som var nestleder i KKSN da norske myndigheter sendte ham ut i august i fjor. Ved ankomst Damaskus ble han umiddelbart arrestert og utsatt for fysisk og psykisk tortur. I mars i år bestemte FNs høykommisær for flyktninger at Norge har ansvar for å gi Hossain opphold som kvoteflyktning. Men behandlingstida har tatt på for Hossain og hans støttespillere her i Norge.

- Abdulkarim Hossain har lenge vært under sterkt psykisk press, og kollapset på formiddagen 24. mai. Vi arbeider nå med å få papirer fra sykehuset om hans tilstand, slik at norske myndigheter får fortgang i saksbehandlinga, fortsetter Omar.

Han er kritisk til at det tar så lang tid før norske myndigheter behandler saken, og viser at dette nå kanskje får varige konsekvenser for Hossains fysiske og psykiske helse.

- Norske myndigheter må – i tillegg til å gi Hossain mulighet til å returnere til Norge snarest mulig – også innrømme at det var feil å returnere ham med tvang til Syria samtidig som de stopper all retur av asylsøkere til landet, krever Omar avslutningsvis.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490