Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 30.05.2011
Jødestjerne - slik alle jøder måtte gå med i de tyskokkuperte områdene under 2. verdenskrig - forbausende lik Frps forsøk på å sortere A- og B-borgere. Foto: Wikipedia

Fra juni vil utenlandske statsborgere i Finland få annerledes ID-kort enn det finske statsborgere får. Fremskrittspartiet har gått ut med ønske om at Norge skal følge det finske eksempelet, men SOS Rasisme mener dette skaper et sorteringssamfunn.

- Dette gjør at utenlandske statsborgere i Norge ved kontrollsituasjoner stiller med et dårligere utgangspunkt enn norske statsborgere dersom dette innføres i Norge. Det uttaler Jan Erik Skretteberg i SOS Rasisme.

Han understreker også at det pr i dag ikke er påbudt å bære med seg ID-kort i Norge, og at få antakelig ønsker en slik endring.

- Det de gjør i Finland med forskjellig farge på ID-kort for finske og utenlandske statsborgere minner påfallende mye om den gule stjerna nazistene tvang alle jøder å gå med under 2. verdenskrig, sier han videre.

Han får støtte fra jurist Geir Olsen, som mener dette er et tiltak som gjør at mange vil føle at de får mistanke kastet på seg og at de føler seg mindreverdige. Hva skal vi med ytterligere ID-bevis enn pass? spør Olsen

Han mener også at dette er typisk for et samfunn som ønsker stor grad av kontroll av sine innbyggere og trekker frem Sør-Afrika under apartheid-regimet som eksempel.

- Innfører man noe slikt i Norge vil vinninga uansett gå opp i spinninga. Kanskje kan dette skape mange nye arbeidsplasser, men betenkelighetene både rundt et slags sorteringssamfunn med A- og B-borgere i tillegg til personvernet gjør at man raskt bør forkaste dette, avslutter Olsen.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490