Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 28.06.2011
Zarife Kashtanjeva. Faksimile: TV2

To timer etter at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen overprøvde norsk Høyesterett i en sak om en 35 år gammel tobarnsmor som norske myndigheter ville utvise fra landet, fikk kosovoalbanske Zarife Kashtanjeva opphold i Norge.

Saken om Zarife Kashtanjeva har opprørt mange i lokalmiljøet i Meland kommune, hvor hun bor sammen med sin samboer og deres to barn på tre og fem år. Både barna og faren har gyldig oppholdstillatelse, mens moren har stått i fare for å bli sendt ut av landet.

Kashtanjeva skulle utvises fordi hun har brutt utlendingsloven. Men hun har – i likhet med Laila Navrud – handlet i god tro. Saken om Laila Navrud satte hele Norge i fyr og flamme i fjor på denne tida av året, og det hele endte med at Navrud fikk oppholdstillatelse i landet.

UNE er ikke ufeilbarlig

Zarife Kashtanjeva og hennes advokat, Halvard Helle, er nådeløse i sin kritikk av UNE etter at saken nå har fått et lykkelig utfall:

– For UNE må dette være en dag som bør føre til ettertanke, spesielt med tanke på at det i begge tilfeller dreier seg om hensynet til små barn, sier Helle til TV2 i dag.

Dette er en sak som helt klart viser at UNE langt fra er et ufeilbarlig organ. I tillegg til en meget stivbeint fortolkning av sitt eget regelverk – slik som i sakene om Zarife Kashtanjeva og Laila Navrud – har organet flere ganger også sendt mennesker tilbake til tortur og fengsel, slik som i tilfellene med Abdulkarim Hossain og Rahim Rostami.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490