Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 29.07.2011
Blomsterkrans

29. juli arrangerte Horten SOS Rasisme minnemarkering på torget i byen for å hedre ofrene for angrepene i Oslo sentrum og på Utøya forrige fredag. Mange hundre møtte opp til arrangementet.

Regionsansvarlig for Vestfold i SOS Rasisme, Jan Erik Skretteberg, holdt denne appellen på vegne av organisasjonen:

Kjære alle sammen

Det er i dag ei uke siden de forferdelige angrepene på vårt samfunn i Oslo og på AUFs sommerleir. Det var regjeringskvartalet og AUF som blei ramma, men handlingene angriper hele samfunnet vårt. For alle oss som er eller har vært aktive i organisasjonslivet kjennes angrepet utrolig nært. Det sitter i magen enda.

Gjerningsmannen bak angrepet fortjener ikke å nevnes ved navn. Han søkte oppmerksomhet, og det har han fått. Tidligere har han spredt hatet sitt på internett, og han har ikke vært aleine. I årevis har muslimhatet fått florere fritt i nettavisenes debattspalter, på Facebook, på blogger og i andre medier. Gjennom nettsteder som document.no har de fått spre hatet sitt og oppildne hverandre. Derfor står ikke gjerningsmannen aleine, sjøl om han gjennomførte sine bestialske handlinger forrige fredag uten hjelp fra andre.

Edvard Hoem skriver i dag i Klassekampen

Så seier somme at dette var ein einsleg galning. Ja, det kan hende han var einsleg i den forstand at han planla sjølve attentatet åleine, men i alle andre samanhengar var han politisk og praktisk medlem av eit stort fellesskap av høgreekstremistar i Europa, som ikkje marsjerer i hanemarsj, men som breier om seg på verdsveven med rasistisk og antimuslimsk propaganda.

Gjerningsmannen er fascist og rasist. Han faller ikke inn i noen som helst av de tradisjonelle kategoriene hvor man ofte putter rasister. Men tredvetallets jødehat er erstatta av hets av muslimer. Enkelte har hevda at det ikke kan kalles rasisme om utsagnene dreier seg om muslimer, siden islam er en religion. Dette er tåkelegging av virkeligheten. Jødeforfølgelsen starta også på religiøst grunnlag, men kulminerte i holocaust, historias verste massemord, et folkemord som var rasistisk begrunna. Igjen ser vi at rasistene nå har forsøkt å tillegge alle muslimer spesifikke egenskaper.

I tidsrommet mellom bomba gikk av i regjeringskvartalet og gjerningsmannen blei pågrepet av politiet på Utøya, møtte muslimer og folk som ser ut som om de kan være muslimer i hets i Oslo, de møtte rasistiske tilrop, og en mann med pakistansk bakgrunn blei til og med banka opp på åpen gate.

Rasistene har skifta klær. De er ikke lenger jødehatere, men muslimhatere. Tragedien i Oslo og på Utøya har vært en vekker for mange. Hundretusenvis av mennesker har markert sin avsky for handlingene og for gjerningsmannens budskap ved å delta i minnemarkeringer som denne.

Nok en gang har debatten om forbud av rasistiske ytringer og rasistisk propaganda kommet opp. mange peker på ytringsfriheten som argument for at rasisme skal aksepteres. Vi i SOS Rasisme har et klart svar til dette:

Enkeltes rett til å komme med rasistiske ytringer, betyr andres plikt til å la seg forhåne!

Derfor må straffelovens § 135A – den såkalte rasismeparagrafen – må nå brukes oftere. Vi må lytte til FN, som har bedt Norge forby fascistiske og rasistiske organisasjoner.

La oss møte angrepet på samfunnet med å stå sammen. Vi står sammen mot rasisme, fordommer og islamofobi.

La oss kjempe for et inkluderende samfunn hvor det ikke er rom for hat mot andre.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490