Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 16.08.2011
Hallgrim Berg og munnharpa Foto: Northstream.org

Dette leserbrevet stod på trykk i Drammens Tidende 15. august 2011 som et svar til Hallgrim Berg, som mener at han ikke har spredt muslimhets, til tross for kritikk av eget fylkesparti.

Hallgrim Berg nekter å ta selvkritikk for hetsen av muslimer gjennom en rekke av leserbrev og boka “Amerikabrevet – Europa i fare” fra 2006, til tross for at hans eget fylkeslag i Høyre tar avstand fra Bergs standpunkter.

I boka si mener Berg at Europa og Norge står overfor en «muslimsk invasjon» , på samme måte som drapsmannen på Utøya mente det, inspirert som han var av sine meningsfeller på internett og i bevegelser som English Defence League. For Berg er det ikke terror fra islamister som er trusselen, men det blotte nærvær av muslimer i hans sfære.

Bergs tankegods er akkurat det samme som bloggeren “Fjordman” – alias Peter Nøstvold Jensen – har hevdet i årevis, tankegods som inspirerte massemorderen fra Utøya til å begå sine grufulle handlinger. Men Berg nekter å ta dette innover seg, selv om hans eget fylkeslag i Høyre 11. august gikk ut og tok sterk avstand fra den tidligere stortingsrepresentantens meninger.

Muslimhetserne på internett har skapt en rasistisk konspirasjonsteori som minner ikke så lite om mellomkrigstidas teorier om “den jødisk-bolsjevistiske konspirasjonen” om verdensherredømmet, slik det ble spredt gjennom det litterære makkverket og faktamessige falsumet “Sions vise protokoller”. Vi veit alle hvordan det endte – i historiens verste massemord hvor den komplette utslettelsen av jøder fra verden var nazistenes mål.

Et mer brutalt samfunn

Enkelte politikere – heriblant Berg – har på det nærmeste konkurrert i å overgå hverande i paranoide feberfantasier om “snikislamisering” og “muslimsk invasjon”, med påfølgende kollektive beskyldninger mot flyktninger og innvandrere, særlig mot de som kommer fra land hvor islam er den dominerende religionen. Muslimer og flyktninger har blitt umenneskeliggjort og det norske folket – ikke-muslimene, må vite – har blitt framstilt som et hjelpeløst offer for islamismens stadig mer faretruende nære seier.

Nok en gang var det en fascist og rasist som stod bak terror på norsk jord. Det er ikke første gang at rasister tar liv i Norge. I 2008 ble en drosjesjåfør med bakgrunn fra Somalia drept i Trondheim. Gjerningsmannen var en person som hadde tatt seg mål av å “drepe en muslim”. De fleste vil også huske Benjamin Hermansen, som ble nazistenes tifeldige offer på Holmlia i Oslo i januar 2001. Og mange husker fortsatt den adopterte gutten Arve Beheim Karlsen som ble jaget i elva og drukna i Sogndal natta mellom 23. og 24. april 1999 av forfølgere som ropte “drep negeren, drep ham”.

Muslimer har aldri stått bak terrorhandlinger på norsk jord. Det er også meget sjelden at islamister står bak terror eller planlegger dette i Europa. En undersøkelse i regi av Europol publisert i april i år viste at islaminster kun stod bak tre av totalt 249 terroraksjoner i EU-landene i løpet av hele 2010.

Rasismen er trusselen

I likhet med alle andre, klarer ikke Hallgrim Berg å komme med konkrete eksempler på denne såkalte «islamifiseringa» av Norge. På samme måte går Bergs meningsfeller på internett med å spre påstander som ikke har kontaktpunkter med virkeligheten.

En av Norges mest leste bloggere, Lars-Petter Granli (Kjent fra TVNorges serie “Gullungene”), publiserte et blogginnlegg påstander som at muslimer i Frankrike får 8,1 barn i snitt og at 50 % av alle nyfødte i Belgia er muslimer. En kommentar på DTs nettsider til oppslaget hvor Berg sier at han står fast på sine meninger, forteller oss at Når bare i Drammen flersteparten (sic) av de kommunale skolene er overrepresentert av Muslimer (sic), altså over 50% av skolens elever. Hvor har vedkommende funnet denne informasjonen? Informasjon er kanskje feil ord på dette, desinformasjon er nok mer presist.

Det er ikke islam eller muslimer som bor i Norge som utgjør en trussel mot samfunnet eller enkeltidivider. Tvert imot er det muslimhetsen og rasismen som utgjør denne trusselen, noe vi fikk se de grusomme konsekvensene av i Oslo og på Utøya 22. juli. Men vi er ikke maktesløse. Rasisme, nazisme og fascisme må bekjempes. Historia om antirasisme i Norge er historia om vanlige mennesker som står sammen og kjemper mot rasistenes tilsynelatende overmakt.

Et samfunn uten rasisme er ingen utopi, men ei framtid vi skylder våre barn og barnebarn å skape. La oss stå sammen mot rasisme, fordommer og muslimhets. Bare slik kan et nytt 1940 og et nytt 2011 forhindres.

Jan Erik Skretteberg

Buskerud SOS Rasisme

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490