Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 22.11.2011
Fra motdemonstrasjonen mot nazistene. Foto: romea.cz

En 22 år gammel mann i Tsjekkia er mistenkt for hets mot folkegruppe og risikerer to års fengsel for dette.

Uttalelsene falt 12. mars i forbindelse med en demonstrasjon mot rom-folket iscenesatt av det nazistiske partiet ‘Arbeiderpartitet for sosial rettferdighet’ (DÄ›lnická strana sociální spravedlnosti – DSSS) i den lille byen Nový Bydžov i Tsjekkia. En video fra demonstrasjonen her:

I forbindelse med demonstrasjonen – som ble sagt å være mot økende kriminalitet – er også fjorten nazister fra DSSS mistenkt for å ha angrepet tre menn av romsk herkomst. Nazistene kan få inntil tre års fengsel om de blir tiltalt. I øyeblikket har politiet overlatt til riksadvokaten for å få reist tiltale på grunnlag av videobeviser de har mottatt. Politiets talsperson, Ivana Ježková, forteller til nettstedet romea.cz at flere personer kan bli tiltalt for angrepet.

Bakgrunnen for at nazistene valgte å demonstrere akkurat i Nový Bydžov skal være at halvparten av byens 7.000 innbyggere har undertegnet et opprop om økt sikkerhet i byen etter at romfolk bosatt i området har blitt holdt kollektivt ansvarlig for flere voldsepisoder og tilfeller av voldtekt i løpet av 2010. Borgermesteren Pavel Louda har kritisert romfolk og truet med en rekke tiltak rettet mot hva han kaller innbyggere som «ikke lar seg tilpasse».

Etter 12. mars har også politiet blitt kritisert av antifascister for hardhendt behandling under motdemonstrasjonen mot nazistene, noe en kan se på videoen her:

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490