Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 27.01.2012
Zelalem Temesgen Terfasa ved kanalen i Trondheim. Foto: SOS Rasisme

Den norske regjeringa – med statssekretær Pål Lønseth i spissen – slår seg på brystet over at de har fått til en avtale om retur av flyktninger til et av verdens mest undertrykkende regimer, Etiopia.

– Vi er godt fornøyde med denne avtalen. Etter det jeg er kjent med, er dette den eneste avtalen Etiopia har med et europeisk land. Vi er veldig fornøyde med å få stadig flere returavtaler, sier Lønseth til NRK.

Det etiopiske regimet, under ledelse av Meles Zelavi, er et av de landene som fortsatt slakter ned, torturerer og mishandler for fote alle som kan tenkes å være opposisjonelle.

SOS Rasisme har medlemmer og aktivister som nå frykter å bli tvangsreturnert til Etiopia. I så fall går de i beste fall en usikker skjebne i møte.

I et intervju med SOS Rasisme uttalte Zelalem Temesgen Terfasa følgende:

Jeg har nå fått endelig avslag på min asylsøknad. Utlendingsnemda (UNE) tror ikke at jeg er i så stor fare for å bli forfulgt i Etiopia. I en rapport fra statens sakkyndige (Landinfo) hevdes det at man ikke kan bevise at Etiopia i dag forfølger aktivister i opposisjonelle organisasjoner som OLF. Ifølge disse er det bare de mest ledende og kjente opposisjonelle som risikerer dette. Dessverre er dette helt feil. Alle som reiser kritikk mot regimet og alle som engasjerer seg politisk mot regimet er i livsfare. Alle risikerer fengsel eller det som verre er. Spesielt oss som aktivt støtter en av de store frigjøringsfrontene som regimet stempler som terrorister og i over 20 år har undertrykka på blodigste vis.

I mai skrev han dette åpne brevet til statsministeren.

Den norske regjeringa synker dypt gjennom å slå seg på brystet og inngå denne avtalen med det etiopiske regimet. Denne avtalen er stikk i strid med all ekspertise på området.

Amnesty International pekte tidligere i år på følgende faktorer i sin rapport om landet:

  • Omfattende menneskerettighetsbrudd mot folk som er i opposisjon til det nåværende regimet, herunder drap, tortur og vilkårlig fengsling av politiske aktivister
  • Utbredt valgjuks (det styrende partiet fikk 99,6 % av stemmene ved sist valg)
  • Et stort antall samvittighetsfanger
  • Hard undertrykking av nasjonale minoriteter
  • Et ledelsesskikt som beriker seg selv mens en stadig større del av befolkninga lever i fattigdom

Vi må spørre hva som egentlig skal til for at Norge skal se at menneskerettigheter brytes? Hva vil nå skje med barn av etiopiske asylsøkere som er integrert og en del av det norske samfunnet? Og hva skal til for å få opphold i Norge?

Avtalen med det etiopiske regimet er en skam for alle som bor i Norge. Vi krever at ingen skal returneres til Etiopia mot sin vilje!

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490