Gå til meny

Norge har en lang historie når det gjelder å kaste ut asylsøkere. Før andre verdenskrig ble jøder som fryktet nazityskland kastet ut ved grensa. Norge har sendt kosovaalbanere tilbake til etnisk forfølgelse og tamiler tilbake til borgerkrig. (Appell holdt under demonstrasjon i Oslo)

Av Eli Sol Vallersnes


Norge har en lang historie når det gjelder å kaste ut asylsøkere. Før andre verdenskrig ble jøder som fryktet nazityskland kastet ut ved grensa. Norge har sendt kosovaalbanere tilbake til etnisk forfølgelse og tamiler tilbake til borgerkrig.


Vi har begynt på et nytt årtusen. Mye har forandret seg, men flyktningepolitikken er dessverre i stor grad den samme. De endringer som har vært har i liten grad vært til det bedre.


Det holder ikke å være forfulgt, man må være forfulgt nok, torturert nok, fengslet mange nok ganger. Det holder ikke at det er krig i hjemlandet det må være krig nok, overalt, mange nok drap, mange nok bomber, skudd hele tiden.Og skulle noen få opphold sikrer myndighetene seg retten til å kaste dem ut igjen. det kalles rett til midlertidg opphold. De kunne like gjerne kalt det rett til permanent usikkerhet.


En av de gruppene som rammes hardt av dette er kurderne fra Nord-Irak. På slutten av nittitallet kom det omtrent 2000 kurdere hit. Nå over fem år etter har de fortsatt ikke fått opphold her i landet. Noen har fått midlertige oppholdstillatelser.Noen har bare fått endelig avslag. Til tross for den usikkerheten dette gir har mange av disse etablert og integrert seg i det norske samfunn. men nå er det slutt. Kurderne skal tvangsmessig returneres til Irak. Norske myndigheter mener at situasjonen i Nord Irak er relativt trygg. I hvert fall ikke så ille at det akn gi noen rett til beskyttelse i Norge.Jeg tror ikke norskemyndigheter ser på TV. Kankjse kan de heller ikke lese.


Det er kommet nye retningslinjer fra UDI: Irakere med endelig avslag på søknadene sine som ikke vil returnere frivillig til et krigsherjet og utrygt Irak skal kastes på gata.


Dette er i tråd med den nye inhumane behandlingen av folk norske myndigheter vil bli kvitt.Fra og med nyttår bestemte regjeringen seg for at asylsøkere som har fått endelig avslagl ikke lenger skal få bo på asylmottak og få mat og underhold.


Sosialkontorene nekter å gi hjelp til asylsøkere som bor ulovlig i landet. Departementet har sendt ut et skriv der det presiseres at: Ingen skal sulte eller fryse ihjel og at sosialhjelpstjenesten må yte livsnødvendig hjelp i en akutt krisesituasjon også til personer uten lovlig opphold.


Asylsøkerne fryser, de har ikke mat, men sosialhjelpstjenesten vil fortsatt ikke utbetale penger fordi de mener at brevet er uklart. Det står nemlig ingenting om lengden på en nødssituasjon. Det er det samme prinsippet som gjelder: Det holder ikke å være i nød, man må være i nød lenge nok, sulte mer, fryse litt til.


Dette gjør meg sint! Det gjør meg så sint! En slik behandling av mennesker kan vi ikke akseptere i dagens Norge. Og det gjør meg så rasende at jeg har skrevet en liten historie. Den handler om deg og meg og den handler om kommunalminister Erna Solberg. Den heter Krystallnettene. Og jeg advarer om at det kan forekomme enkelte sterke ord og uttrykk:«Krystallnettene»


Erna kommer om natta. Hun sparker inn dørene, hun trekker folk ut av sengene, skyver dem bortover gangene med morgenkåpe på. Erna liker ikke å bruke makt, men flyktningene er så gjenstridige, og hun kan bli sint. Hun kan bli sint, Erna. Noen ganger singler det iglass. Erna kommer til asylmottakene og det singler i glass. Hun knuser et vindu, sparker inne en dør. - Ut! sier Erna. Hun snakker bergensk, lett saklig, noe tilslørt, men vi skjønner hva hun mener:


- Kom dere til helvete ut herfra, sier Erna - Og vis dere aldri her igjen - Og si til alle vennene deres at de skal se til å holde seg langt vekk de også, - for vi liker dem ikke, - vi vil ikke være på lag med dem og jeg har mange onkler. - Mange onkler har jeg, sier Erna, de er store, de kommer om natta, de knuser glass hvis de må, de har uniformene på så de kan brøle høyere, rope det ut over megafonen. - Se å komme dere til helvete ut herfra, roper de. De står over hele landet, i den minste avkrok, inneklemt på sjelløse institusjoner, bortetter de lange korridorene står de og roper. - Ut for helvete, ut!


Kurderne står utenfor Stortinget. - Vi har ventet lenge, sier kurderne. - Vi venter på fremtiden, sier kurderne, på familiene våre, på å ha et sted å bo. - Vi vil ikke ha tillatelse til å midlertidig eksistere, sier kurderne. - Vi har ventet lenge nok. Vi vil leve. Vi vil være mennesker. Et menneske har menneskerettigheter sier kurderne. Vi vil være mennesker.


Erna har vært på kurs. Kurset går hver fredag og det er meget godt. - Blablabla sier Erna. Hun holder seg for ørene; - blablabla. - Og dessuten, sier Erna - har jeg tenkt å tvangsreturnere dere, ALLE SAMMEN! Og bare spør etioperne så får dere høre hvor morsomt det er!


Etioperne har stått utenfor Olso Domkirke. - Vi sulter sier de. Vi kan ikke reise hjem. Vi har ingen steder å bo. De har levd av tomflasker og søppel, de har bodd på gata og det er kaldt. Etioperne har sultestreiket.. de har fått plass på et bosenter så lenge Media så på så ble de kastet på gaten igjen. - Vi vil være mennesker, sier Etioperne. - Vi vil også være mennesker.


- Bla bla bla, sier Erna. Holder seg for ørene sier - Bla bla bla. - Og nå får dere selskap av Kurderne også, sier Erna. - Det er ikke noe å klage over.


- Dette er ikke en nødssituasjon, sier sosialetaten. Flyktningene kan bare samarbeide med myndighetene om utsendelse til hjemlandet så får de mat og tak over hodet.


De norske myndighetne er gode på utsendelse. De sender folk til hvilket land det skulle være. De sender folk til land de faktisk ikke er fra. De sender folk til land som er utrygge, på randen av krig.


- Hit kan dere da ikke sende folk, sier FN's høykommisær for flyktninger.


- Hysj!, sier Erna, Strekker ut hånden, sier: - Hysj.... Nå må du høre litt på meg herr misær: Vi lar oss ikke diktere av FN's høykommisær for flyktninger, men gjør vår egne vurderinger av når det kan være rett å tvangsreturnere flyktninger.


Demonstrantene står foran Stortinget.. - Det er for ille, sier demonstrantene. De rister på hodene sine, dunker skoene i asfalten, - nei dette er for ille. - Dere må gjøre noe sier, appellanten. Dere må lage helvete. Erna må bli fjerna! Erna må gå!


De kurdiske gruppene av SOS Rasisme, resten av organisasjonen og andre fortsetter å jobbe med denne saken. Men vi trenger fler, vi trenger flere aksjoner, nye demonstrasjoner. Vi må være mange, og vi må være ureturnerbare. Vi må være så fordømt ureturnerbare. Også skal vi rope: Det er krig i Irak Erna! Skru på Tv'n din Erna! Kurderne må få opphold nå!


Det er kaldt her Erna! De ureturnerbare må få komme inn i varmen. Nå! Denne saken skal vi vinne!


(Fra demonstrasjon for kurdiske flyktninger i Oslo, fredag 3. desember 2004)


© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490