Gå til meny

I Oslo nekter politikerne norske samer å bruke flagget sitt på 17. mai. SOS Rasisme støtter samenes rett til å flagge på vår felles nasjonaldag og vil heise det samiske og norske flagget side om side under årets "17. mai for alle".

I Oslo nekter politikerne norske samer å bruke flagget sitt på 17. mai. SOS Rasisme støtter samenes rett til å flagge på vår felles nasjonaldag og vil heise det samiske og norske flagget side om side under årets "17. mai for alle".

Forbud mot norsk kultur
Samene er anerkjent som Norges urbefolkning, og den samiske kulturen er en viktig del av norsk kulturarv. Det samiske flagget er ett av Norges to offisielle flagg, og Oslo er den byen det bor flest samer i Norge. Allikevel har bystyre i Oslo år vedtatt et omfattende forbud for å hindre at det samiske flagget skal være synlig på nasjonaldagen.

Forbudet innebærer at det samiske flagget er uønsket på kommunens flaggstenger, i barnetoget, i folketoget og ved alle offisielle arrangementer på nasjonaldagen. Oslo kommune har sendt ut en klar oppfordring til skolene om å kun bruke det norske flagget i barnetoget.

Wergeland snur seg i graven
- Å la samiske barn få gå side om side med andre norske barn vil være i Henrik Wergelands ånd, det sier leder i SOS Rasisme Trond Thorbjørnsen. Han minner om at Norges historie etter 1814 ikke bare er synonymt med frihet, likhet og rettferdighet. - Dessverre er 17. mai en dag som kan misbrukes. Nasjonal stolthet og tilhørighet kan bli til nasjonalsjåvinisme. Også Norge har en mørk historie, og nettopp nasjonaldagen er det viktig at vi holder fast på oppgjøret med disse overgrepene; Slavehandelen, raseforskningen, utestenging av jødene og assimilering og tvangssterilisering av etniske og nasjonale minoriteter som romanifolket og samene, sier Thorbjørnsen.
- Etter årets vedtak fra bystyret og debatten rundt har nok Wergeland snudd seg i graven både en og to ganger.

17. mai for alle!
- Å nekte vår egen urbefolkning retten til å uttrykke sin kultur gir dårlige assosiasjoner til nasjonalsjåvinisme og assimilering, det sier styreleder for "17. mai for alle"-festivalen i Oslo Christiane Muribø.

"17. mai for alle" i Kubaparken på Grünerløkka er hovedstadens største enkeltarrangementet etter barnetoget, og landets største årlige antirasistiske markering. Både på scenen og på festivalplassen vil det samiske flagget vaie. - Hovedstaden vår bør ha rom til å ta vare på det mangfoldet det snakkes så fint om i politikernes festtaler, mener Muribøe. - Uansett hva Oslo kommune måtte mene vil vi heise det samiske flagget side om side med det norske, avslutter hun.

For flere kommentarer:
Trond Thorbjørnsen, 23 00 29 03
Christiane Muribø, 23 00 29 06
sos-rasisme.no

---


"17. mai for alle" - kort historie:
17. mai for alle så dagens lys i 1983. Bare noen dager tidligere hadde det blitt ringt inn en bombetrussel mot 17. mai toget i Oslo. Trusselen kom fra det nazistiske miljøet som mente barnetoget var blitt for fargerikt. 17 mai for alle kom som en reaksjon og protest mot de som ønsket å misbruke nasjonaldagen og påtvinge den et nasjonalsjåvinistisk og rasistisk innhold. Arrangementet ble de første ti årene avholdt i Spikersuppa, i 1993 ble det flyttet til Kubaparken på Grünerløkka.

Målet har hele tiden vært å samle et stort mangfold av mennesker til en positiv nasjonaldagsfeiring, med mangfoldig musikk og kultur som ramme.
Det har for oss vært viktig å vise at alle, uavhengig av nasjonal og etnisk opprinnelse, språk, tro og seksuell legning, kan feire 17. mai sammen. Arrangementet har hatt stor framgang de siste årene, med økt oppslutning fra både publikum og artister. Mange av Norges mest kjente artister har stilt opp gratis for å støtte saken, og de siste årene har mellom 10 og 15 000 publikummere vært med på å feire 17. mai for alle.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490