Gå til meny

Saken til Abbas og Fozia Butt skal behandles i Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg i Frankrike. Regjeringsadvokaten har nå anledning til å inngå et forlik med søskenparet før saken føres videre i EMD.

Abbas og Fozia Butt har kjempet mot norske myndigheter i mange år for å få lov til å bo i Norge etter at de mistet oppholdstillatelsen som barn. Tidligere i år sendte de en klage til EMD mot staten Norge for brudd på artikkel 8 i den europeiske menneskerettskonvensjon. Artikkel 8 gjelder “Retten til respekt for privatliv og familie” og lyder:

1. Enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv, sitt hjem og sin korrespondanse.

2. Det skal ikke skje noe inngrep av offentlig myndighet i utøvelsen av denne rettighet unntatt når dette er i samsvar med loven og er nødvendig i et demokratisk samfunn av hensyn til den nasjonale sikkerhet, offentlige trygghet eller landets økonomiske velferd, for å forebygge uorden eller kriminalitet, for å beskytte helse eller moral, eller for å beskytte andres rettigheter og friheter.

EMD har besluttet å behandle klagen til søskenparet. Veien frem til en behandling i EMD er lang. Domstolen mottar en stor mengde klager hvert år, hittil i år har EMD mottatt i underkant av 50 000 nye saker, og har nå rundt 100 000 saker til behandling. En klage behandles i flere omganger. Etter en innledende gjennomgang blir klagen henvist til en av domstolens fem seksjoner. Dersom klagen sannsynligvis ikke vil føre frem blir den behandlet i en komité som består av tre dommere. Komitéen avviser de fleste klagene som blir behandlet, og trenger ikke oppgi noen grunn for sin avgjørelse. De klagene det ikke er åpenbart at vil bli avvist blir henvist til behandling i et kammer som avgjør om klagen blir antatt (admissible) eller om den skal avvises (inadmissible). Kammeret, som består av syv dommere, kan enten avsi en dom i en antatt sak i samme sesjon eller vente til et senere tidspunkt.

Fordi pågangen av saker til EMD er så stor kan saksbehandlingen i hvert enkelt tilfelle ta flere år. Underveis i prosessen blir myndighetene i det landet som er motpart i klagen, i dette tilfellet Norge, oppfordret til å finne en nasjonal løsning og inngå et forlik.

Den norske stat har nå anledning til å komme EMD i forkjøpet og gi Abbas og Fozia Butt opphold i Norge. Klagen deres er allerede kommet så langt i EMD at det er åpenbart at den ikke er grunnløs. Vi i støttegruppen og mange andre håper at myndighetene vil benytte anledningen til å rydde opp i denne pinlige og leie saken, og gi Abbas og Fozia det oppholdstillatelsen som de burde hatt for mange år siden.

Kilder:

Lovdata

European Court of Human Rights: Questions and answers

European Court of Human Rights: Basic information on procedures

European Court of Human Rights. Case-processing flowchart


Tilbake til hovedsiden for Abbas og Fozia