Gå til meny
Publisert av Støttegruppen for Fozia og Abbas 18.11.2009
Demonstrasjon utenfor Justisdepartementet 18.11.2009

Støttegruppen har gjennomført en demonstrasjon utenfor Justisdepartementet. Statssekretær Pål Lønseth i Justis- og politidepartementet mottok brev der det kreves at Abbas og Fozia Butt får opphold i Norge og underskriftslister med underskrifter til 2090 enkeltpersoner som mener at den behandlingen Abbas og Fozia Butt har fått er uakseptabel.

Tre engasjerte appellanter holdt innlegg for Fozia og Abbas Butt.

Berit Johansson forteller søsknenes historie

Berit Johansson, en nær støttespiller til Abbas og Fozia og mor til barndomsvenner og skolekamerater av søsknene, fortalte deres historier:

Abbas og Fozia ga meg lov til å fortelle deres historie her idag!

1.april i år ble søskenparet tvunget til å sette liv og planer til side og søke beskyttelse mot myndighetene i Holmlia kirke. Fozia var i jobb, og Abbas var elev ved Bjørknes for å forbedre karakterer fra videregående. Det er en usympatisk historie om hvordan vi som sivilisert samfunn er i stand til å behandle medmennesker!

Nøyaktig 20 år etterat de ankom Norge med mor i 1989, 3 og 4 år gamle, var kirkeasyl den eneste muligheten til fortsatt å få være hjemme i landet hvor de har levd i 17 år. Nå skal de rives opp med røttene og tvangssendes til et land de ikke lenger kjenner. I en krisesituasjon i 1992, som mor feilbedømte konsekvensene av, brakte hun barna sine tilbake til opprinnelseslandet, samme året som de hadde fått oppholdstillatelse. Hun lot barna bo i Pakistan mens hun selv var i Oslo og hentet dem tilbake til Norge i 1996. Det drøye 3 år lange oppholdet ble en tragedie for Abbas og Fozia på alle måter. Ikke bare opplevde de en svært vanskelig periode i opprinnelseslandet uten mor.

I 1999 mistet de bosettingstillatelsen fordi mor ikke informerte myndigheten om at barna var i Pakistan da familien fikk innvilget denne i 1995. Søsknene forsto først at noe var veldig galt en maidag i 2001 da de, midt i eksamensforberedelsene, ble hentet ut av klasserommene på Holmlia ungdomsskole og avhørt av politiet. Fordi politiet ikke fant mora og omsorgssituasjonen i opprinnelseslandet var uavklart, kunne Abbas og Fozia fortsette sine liv i Oslo og var på skolen igjen dagen etter.

Mor ble tvangssendt til Pakistan i 2005, hjertesyk og med innoperert hjertestimulator. Hun døde der i 2007, 56 år gammel. Abbas og Fozia fikk ikke tillatelse til å reise med den øvrige familien til begravelsen og har ikke fått anledning til å bearbeide sorgen og savnet etter henne! Men Utlendingsnemda(UNE) mener at det ikke er nok å straffe moren, og at søskenparet, først som barn,nå som unge voksne skal fortsette å sone for moras feil.

Da søsknene med hjelp av advokat Arild Humlen saksøkte UNE både i 2005 og i 2008, fikk de medhold i tingretten BEGGE ganger! Men UNE aksepterer jo ikke domstolens avgjørelse, anker og får medhold i lagmannsretten gang på gang. For 3 uker siden fikk søskenparet brev om at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasborug vil se på saken. Uten at Abbas og Fozia har hatt innflytelse på mors handling, må denne ubegripelige saken kanskje løses utenfor landets grenser?!

At det er en nemndleder ved UNE, Per Flatabø; en mann Abbas og Fozia aldri har møtt ansikt til ansikt, som har vært BÅDE saksbehandler og dommer, innebærer at det er ham alene som har behandlet ALLE sidene ved denne saken, som har fått så katastrofale konsekvenser for søskenparets liv. Han skrev også et innlegg i Aftenposten mot søsknene hvor han samtidig forsvarte sin egen beslutning. Det strider imot vanlig, god rettstradisjon at beslutningstakere forsvarer sine avgjørelser i mediene! At mannen bak dette for søsknene fatale vedtaket, i tillegg har en lite pen bakgrunn med et frynsete rykte om sin fortid som advokat, gir urovekkende signaler. Det strider imot de flestes rettsfølelse når en slik mann blir betrodd så mye makt og myndighet! Og det er en skummel tanke at Abbas og Fozia kunne har vært spart for all ydmykelsen de har måttet tåle, dersom saken deres hadde blitt behandlet av en annen saksbehandler!

Vi ber nå justisministeren så fort som mulig å bidra til at saken blir løst her hjemme, ved at Abbas og Fozia får sin sak opp i en fulltallig nemd med ny nemdleder og at de selv får møte for å tale sin sak! Saken dreier seg om grunnleggende menneskerettigheter!

Jeg besøker dem i kirken og ser hvor ulykkelige, deprimerte og apatiske de blir, og jeg føler med medskyldig i situasjonen. Dette er ungdom som gikk i mine døtres klasser på barneskolen og på ungdomsskolen på Holmlia. At vi som sivilisert samfunn er istand til å behandle 2 av våre egne ungdommer på denne uverdige måten er uakseptabelt! Jeg sier egne, for siden Abbas og Fozia fikk adgang til det norske samfunn gjennom barnehageplass, barneskole- og ungdomsskolegang, annen utdannelse og jobb, er tilknytningen åpenbar! Her har de sin nære familie, den eneste familen de kjenner, som har vært forsørgere og er omsorgspersoner. Her har de sitt nettverk og sine venner! I opprinnelseslandet har de en biologisk far som vekker vonde og vanskelige minner, og alle som vil, forstår at de ikke har venner eller andre som bryr seg om dem i et land de ikke kjenner lenger!

Norge som rettsstat og sivilisert samfunn vil tjene på at denne saken løses med sunn fornuft og medmenneskelighet på hjemmebane. Gi Abbas og Fozia tilbake livene sine fort, slik at de kan feire jul og nyttår i frihet! De har planer og et liv å leve, men det haster!

Idag eksisterer de bak tykke murer på 8. måneden i kirken som ligger midt i miljøet vi som samfunn lot dem integreres i, og de er nesten hjemme!

Ola Elvestuen og Nadeem Butt krever at saken behandles på nytt

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, holdt en appell der han la vekt på at det er gjort en forvaltningsfeil som må rettes opp. Han påpekte også at det i en slik sak som dette er urimelig at en enkeltstående nemndleder har fått ta alle avgjørelsene alene. Dette var ikke i tråd med intensjonene da UNE ble opprettet. Tvertimot burde Abbas Og Fozia Butt fått anledning til å presentere saken sin personlig, og flere personer burde vært involvert i beslutningene. Ola Elvestuen krevde at Justisminsiteren så på saken for å finne en løsning. Til slutt holdt Nadeem Butt, leder for bydelsutvalget i Søndre Nordstrand en appell der han la vekt på at foreldres feil ikke skal gå utover barna. Han trakk frem viktigheten ved å gi barn en spesiell beskyttelse og påpekte at det å straffe barn for foreldrenes feil er en praksis vi ellers forbinder med land vi ikke liker å sammenlikne oss med.

Les artikkelen og se videoen Kjemper for kirkeasylanter i Nordstrand Blad.


Tilbake til hovedsiden for Abbas og Fozia

Demonstrasjon utenfor Justisdepartmentet 18.11.2009

Appell for Abbas og Fozia

Demonstrasjon utenfor Justisdepartementet 18.11.2009

Overlevering av underskrifter og brev til Statssekretær Pål Lønseth

Demonstrasjon utenfor Justisdepartementet 18.11.2009

Appell ved Ola Elvestuen

Demonstrasjon utenfor Justisdepartementet 18.11.2009

Appell ved Nadeem Butt