Gå til meny

SOS Rasismes oppsummering av nazistisk aktivitet i 2001.

Fjoråret vil gå inn i historien som året da Norge mistet uskylden. Allerede i januar kom sjokket, en ung gutt på bare 15 år måtte bøte med livet. Grunnen var hudfargen hans. Benjamin Hermansens drapsmenn tilhørte den nazistiske organisasjonen Boot Boys Oslo, kjent for å fyll, notorisk voldskriminalitet og spredning av nazihat. Hva har skjedd blant nazistene i Norge i løpet av 2001?

I august 2000 markerte 15 000 mennesker sin avsky mot nazismen på Youngstorget i Oslo. Anledningen var at norske nazister hadde invitert til en ulovlig minnemarsj for nazi- og krigsforbryteren Rudolf Hess. Etter drapet på Benjamin Hermansen 26. januar 2001 demonstrerte nærmere 100 000 mennesker rundt om i hele landet mot nazismens grusomheter og brutalitet. Den kollektive fordømmelsen av nazismen var total. Nazistene gjemte seg under jorda, men de forsvant ikke. Kilder innenfor miljøet har sagt at voldshandlingene gjennom 2000 og 2001 har hardnet miljøet; de som ikke tør å være med på voldelige aksjoner har forsvunnet ut, og igjen sitter en svært voldelig kjerne.

Drapet på Benjamin Hermansen kom etter en økning i volden fra nazister i Norge. Våren 2000 ble to innvandrere knivstukket i Stavanger, i Bergen ble en bokkafé forsøkt påtent. I Kristiansand ble innvandrerungdommer flere ganger angrepet av nazigjenger. Nyttårsaften 2000 banket en nazigjeng opp en somalisk gutt slik at han mistet hukommelsen i over 9 måneder. Så blir jo spørsmålet om Benjamin ville vært i live i dag om norske myndigheter hadde tatt faresignalene mer alvorlig.

Etter drapet på Benjamin har nazister i Norge gjennomført mindre profilerte forbrytelser. Bank- og butikkran, våpentyverier og mindre voldsepisoder har forekommet. De har også prøvd å infiltrere fotballsupportermiljøer. Her har Brannsupporterne vist hvordan man skal komme problemet til livs ved å nekte nazister medlemskap, fått de fjernet fra fotballkamper og i tillegg sørget for at fotballpuben ikke er åpen for nazister. Nazister i Norge har merket at de jobber i motbakke, men det har også styrket samholdet internt, og de har gått mer under jorda med sin forbryteriske virksomhet.

Fyllenazistene i Boot Boys har i løpet av året skaffet lokaler til paraplyorganisasjonen sin, Club 22. Dette huset på Eidsvoll har allerede blitt, og kommer i enda større grad til å bli, et samlingssted for kriminell aktivitet. Trenger virkelig Norge flere nazidrap for å forstå hvor farlig nazister er?

Naziorganisasjonen Vigrid, ledet av den kriminelle Tore Wilhelm Tvedt, har også vært aktiv i løpet 2001. Tore W. Tvedt, som flere ganger har hevdet at han er et sendebud fra de norrøne gudene for å frelse ”den ariske rasen”, har gjentatte ganger blitt anmeldt og stevnet for brudd på våpenlover og rasisme. Gjennom Vigrids nettsider har han forsøkt å rekruttere barn og ungdom til sin organisasjon, og en av de tiltalte for drapet på Benjamin, Veronica Andreassen, har en fortid som medlem av Vigrid.

I områder rundt Oslo, i bydeler som Kolbotn, Bøler og Holmlia sprer nazister fremdeles frykt. De har spredd hat- og trusselmeldinger til antirasister og personer med mørk hudfarge. Andre steder i landet har også merket av nazistene eksisterer, og at de er kriminelle uromomenter. På internett florerer hatet, nazistene holder seg ikke for god til å oppfordre små barn til å hate innvandrere, og de maner også til voldshandlinger mot meningsmotstandere.

SOS Rasisme har i alle år kjempet mot rasisme og nazisme. Vi har kjempet for et likeverdig samfunn, der folk kan leve i trygghet uansett hudfarge, religion, politisk ståsted eller seksuell legning. Vi mener at nazismen er en av de ondene som må bekjempes for å nå disse målene. Og vi mener at nazistene ikke skal ha rett til å organisere seg, eller til å spre sitt hatefulle budskap. Vi krever derfor forbud mot nazistiske organisasjoner, nazisymboler og nazistiske arrangement!