Gå til meny

Arild Stokkan Grande, arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann, gjør som FrP når han sier at de afghanske flyktningene kan fortsette å gå helt til Kabul fordi de er unge og sterke. Enten vet han enten ikke hva han snakker om eller så prøver han bevisst å føre folk bak lyset.

Asylrett handler ikke først og fremst om folk er spreke eller sunne. Det handler om behov for beskyttelse på grunn av en rettmessig frykt for forfølgelse.Mange av Afghanerne som er utenfor stortinget tilhører Hazara-folket, et folk taliban hadde som uttalt mål å utslette mens de var ved makta.

Mens Arild Stokkan Grande sier at situasjonen ikke har endret seg for de afghanske flyktningene, har Taliban-ledere som har begått alvorlige krigsforbrytelser fått amnesti og nye maktposisjoner. Afghanistan er fortsatt et land i krig og å være sprek og sunn er ingen god beskyttelse mot kuler og bomber.

«Når Arild Stokkan Grande og Liebe Rieber Mohn på denne måten overforenkler asylspørsmål og selv kommer med usannheter i media om flyktningene og situasjonen i Afghanistan er de med på å undergrave asylinstituttet», uttaler Simon Souyris Strumse i Flyktningutvalget i SOS Rasisme. «Hvis det ikke har vært intensjonen å spre myter om de afghanske asylsøkerne er de rett og slett ukvalifiserte til jobben de er i. Det komme tydelig frem blant opprop og uttalelser fra forskjellige kommuner og blant annet bystyre i Oslo, at de har lite støtte i Arbeiderpartiet for sine uttalelser. Det er på tide at Arbeiderpartiet rydder opp i egne rekker og setter noen andre til å ta seg av dette feltet».

Fns høykommisær for flyktninger har uttalt at noen flyktninger med tilknyntning til Kabul kan sendes tilbake til Afghanistan. Det rettferdigjør likevel ikke vedtakene til norske myndigheter. Det er kjent at Utlendingsnemnda har basert vedtak på veldig løs tilknytning til Kabul, noe som ikke er i samsvar med høykommisærens retningslinjer som krever et aktivt nettverk.(se: http://www.afghanistan.no/nov2006flyktningene.html)

«Enten bør de afghanske flyktningene innvilges en reell ny behandling hvor utgangspunktet er at de fleste får opphold, eller så bør regjeringen skifte ut de ansvarlige for denne humanitære skampletten», avslutter Strumse.

Kontaktperson: Simon Souyris Strumse (Flyktningutvalget i SOS Rasisme) tlf. 91717154 @: simon.strumse(a)sos-rasisme.no