Gå til meny

Det hersker nå en så stor usikkerhet rundt skjebnen til de afghanske asylsøkerene at Utlendingsnemnda (UNE) og regjeringen er nødt til å lytte til kravet om evaluering av de tidligere tvangsreturnerte.

UDI planlegger nå en evaluering av hvordan det er gått med afghanske flyktninger som har returnert frivillig. Dermed har UNE en god anledning til å undersøke om deres praksis er forsvarlig eller ikke, Det er få land det er like omstridt å tvangsreturnere flyktninger til som Afghanistan og det forsvarer dermed en evaluering av hvordan det har gått med de flyktningene som allerede er blitt returnert, selv om det ikke er vanlig praksis for UNE.

- Norge kan ikke skape internflyktninger i andre land eller sende flyktninger tilbake til en situasjon hvor de er nødt til å flykte videre, sier Simon Souyris Strumse i SOS Rasisme. – Det bryter med hele asylinstituttet. Så lenge regjeringen ikke vil foreta en evaluering av hva som har skjedd med de flyktningene som allerede er tvangsreturnert, må vi støtte basere oss på informasjon fra de få som har klart å ta kontakt med støttenettverket i Norge. De forteller om en som er drept, flere som har flyktet videre til Iran og ihvertfall 9 som har flyktet videre til Pakistan. De andre er rett og slett bare borte

Situasjonen i Afghanistan har bare blitt verre siden i fjor sommer. Dette bekreftes av Afghanistaneksperter som Eide og Harpviken. I tillegg planlegger Taliban nå å øke styrken på angrepene på Kabul. Det er langt ifra fred i Afghanistan og uansett hvor resursterke de afghanske flyktningene som nå trues med tvangsretur er, så er det vanskelig å bidra til å bygge opp et land som er i full borgerkrig.

- Hvis situasjonen i Afghanistan er såpass kaotisk at det er umulig å finne igjen de som er tvangsreturnert dit, er det vanskelig å tro UNEs påstand om at alle flyktninger som tvangsreturneres blir fulgt opp av UNHCR når de kommer tilbake til Kabul, uttaler Strumse. – Det tyder heller på en situasjon som er så usikker at det er uforsvarlig å tvangsreturnere noen flyktninger til Afghanistan så lenge en slik evaluering ikke foreligger.

SOS Rasisme krever at tvangsdeportering av de afghanske asylsøkerne må stanses så lenge det ikke foreligge noen evaluering av situasjonen i for tidligere tvangsreturnerte afghanske flyktninger. Dette har Bjarne Håkon Hanssen mydighet til å instruere UNE til å gjøre gjennom forskrift.