Gå til meny

I sin avgjørelse om utsendelse av de afghanske flyktningene tar Utlendingsnemda (UNE) loven i egne hender når de velger å ikke anerkjenne trosforfølgelse som grunnlag for beskyttelse. Slike avgjørelser ligger utenfor Utlendingsnemndas myndighet og bekrefter at det er blitt et innvandringspolitisk organ som må reformeres.

SOS Rasisme reagerer sterkt på Utlendingsnemndas avgjørelse om å sende ut de afghanske flyktningene som sitter på Trandum bare en dag etter at de erklærte at sakene skulle vurderes på nytt. «Avgjørelsen var etter all sannsynlighet forhåndsbestemt. Utlendingsnemnda kan umulig ha gjort en ny og grundig vurdering av situasjonen til 18 afghanere på under et døgn. Særlig ikke i en så spent situasjon. UNE spiller et farlig spill når de bruker enhver mulighet de har til å sende ut flyktninger uten å være sikre på hva de risikerer ved hjemsendelse,» sier Simon Souyris Strumse i SOS Rasisme.

Det er flere hårreisende punkter i UNEs begrunnelse for vedtaket. Nemda skriver i sin begrunnelse at: «…reelle konvertitter vil kunne unngå reaksjoner dersom de etter hjemreise gir uttrykk for at de angrer på konverteringen.» «Med dette åpner UNE for at flyktninger ikke lenger skal ha krav på beskyttelse mot trosforfølgelse. Det kan ikke tolkes på andre måter enn som et klart brudd med norsk lov og flyktningkonvensjonen, og er noe som ligger langt utenfor Utlendingsnemndas myndighet,» Sier Simon Souyris Strumse i SOS Rasisme.

Videre går nemnda på tvers av uttalelsene til en stor majoritet landeksperter både i og utenfor Afghanistan, når de konstaterer at tv- programmer om de afghanske konvertittene som har vært eller kan komme i fremtiden ikke utgjør noen fare for flyktningene som nå skal tvangsreturneres. «Norske innvandringsmyndigheter gambler med liv i denne saken. Det kan vi aldri godta,» avslutter Strumse. «Det eneste trygge vil være å stoppe alle utsendelsene inntil det foreligger en evaluering av hva som har skjedd med flyktninger som allerede er blitt tvangsreturnert til Afghanistan.»

Kontaktperson: Simon Souyris Strumse, Flyktningutvalget i SOS Rasisme tlf. 91717154 e-post: simon.strumse@sos-rasisme.no