Gå til meny

Det er de som selv har søkt asyl som vet hvor feilene ligger både når det gjelder selve asylprosessen og den generelle livssitusjonen på mottakene. SOS Rasisme ønsker derfor å organisere asylsøkere som bor på asylmottak for at det skal kunne resultere i en samlet og sterk stemme i norsk asyl- og integreringspolitikk.

SOS Rasisme er en partipolitisk uavhengig organisasjon, vi støtter ikke noe enkelt parti. Derimot er vi en politisk organisasjon som har som mål at det ikke skal være rasisme i Norge, det betyr også at de som søker asyl i Norge skal få saken sin behandlet på en mye bedre måte enn sakene blir behandlet på i dag.

Vi mener at det er et problem at de aller fleste i Norge ikke har kunnskaper om hvordan situasjonen er for asylsøkere, selv om mange har ett eller flere asylmottak i deres nærmiljø. Denne kunnskapen er det viktig at folk har for at de skal kreve rettferdighet fra de politikerne som de har vært med på å stemme frem. I dag så får politikerne slike krav kun fra noen få personer og det er ingen som har en sterk nok stemme til å overbevise dem.

En sterk flyktningstemme vil legge et sterkt press på myndighetene til å behandle alle asylsøkere på en mer verdig måte. Hvis folk får vite hvordan situasjonen er for asylsøkere i Norge så vil også de være med og kreve en rettferdig behandling av flyktninger som søker om asyl.

Flyktninger og asylsøkere skal vite at de ikke er alene i kampen for en rettferdig behandling av asylsøknadene. SOS Rasisme er en medlemsorganisasjon med over 40 000 medlemmer og 300 lokallag. Dette skal vi bruke for å forandre den umenneskelige behandlingen som mange møter når de søker om asyl. Derfor tar vi kontakt med mennesker som bor på asylmottak, vi ønsker at de skal organisere seg som et lokallag hos oss og bli med oss i kampen for å få folk til å forstå hvor viktig det er med en human flyktningepolitikk.

Hva lokallagene har lyst til å gjøre er det lokallagene selv som bestemmer. Dette kan være både sosialt og politisk. Det vi ønsker å gjøre er å få flyktninger til å bli hørt i samfunnet, og det er bare fantasien som begrenser hva man kan gjøre for å bli hørt. Noen av våre forslag er å dele ut løpesedler, invitere til «åpen dag», skrive egne tekster som kan publiseres på internett eller brukes til å lage en avisartikkel til vår medlemsavis AntirasisteN, skrive leserinnlegg og kronikker til lokale og nasjonale aviser og så videre.

Vi har gode erfaringer med lokallag på asylmottak selv om vi enda er tidlige i prosessen med å starte slike lokallag. På Lier ventemottak som er for de med to avslag og som skal returneres til hjemlandene sine har vi mange som er organiserte og et sterkt lokallag. På asylmottaket i Harstad har vi et bra fotballag av asylsøkere, noe som har bedret den sosiale situasjonen på mottaket betraktelig.

Dette ønsker vi å gjøre mer av og vi ønsker å ha mange sterke lokallag på mange asylmottak. For vi mener at det er flyktninger som best kan organisere flyktninger, med en stor og sterk organisasjon bak dem.

Sammen er vi sterke og sammen kan vi utgjøre en forskjell!

Med antirasistisk hilsen

Flyktningutvalget i SOS Rasisme Solidaritetsgruppa av SOS Rasisme i Oslo

Kontaktinformasjon: Hanne Høglind Telefon: 980 97 287 E-post: hanne.hoglind@sos-rasisme.no