Gå til meny

9. november markeres Krystallnatta, starten på Holocaust, med markeringer over hele landet. Se liste over markeringer på krystallnatta.no

Startskuddet for nazistenes folkemord
9. november 1938 var starten på den systematiske utryddingen av jødene i Hitlers Tyskland. Synagoger ble påtent, jøder ble lemlestet og drept, og deres butikker ble ramponert. Tilbake lå gater fulle av knust glass fra butikkvinduene. Krystallnatta var et faktum.

I dag er Krystallnatta Europas viktigste markeringsdag mot rasisme, og Norges tredje største politiske markeringsdag. I Norge står SOS Rasisme bak markeringer over hele landet. – Det er viktig å minnes denne skremmende delen av vår historie. Samtidig er det også viktig å knytte erfaringene opp mot dagens kamp mot rasisme, sier Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme i Norge.

Nazismen i Norge er ikke død – FN krever forbud
I Norge rekrutterer nazigruppa Vigrid ungdom helt ned i 14-års alder. De propaganderer jødehat og hat mot andre minoriteter, de benekter Holocaust og driver opplæring i vold og våpenbruk. I desember reiser norske nazister til Salem utenfor Stockholm for å delta i nordens største nazimarkering, en marsj som samler opp imot 2000 nazister.

Nazistisk organisering er kriminelt og må forbys, dette har SOS Rasisme stilt krav om i mange år. Etter 2. verdenskrig forpliktet Norge og de andre landene i FN seg til å forby nazistisk organisering. FN har flere ganger kritisert Norge for manglende rettsvern mot rasisme og nazisme, senest i fjor.

- Norske politikere må nå ta et valg: Beskytte de som angripes av nazistene, eller fortsette å beskytte nazistenes «rett» til å undertrykke, det sier leder i SOS Rasismes Antinaziutvalg Ola Melbye Pettersen.

Ikke steng grensene!
I Oslo vil en av parolene i fakkeltoget være «Det er ikke kriminelt å flykte – stengte grenser er kriminelt». – Vi må verne om vårt lands muligheter og evne til å ta imot flyktninger som trenger et sted å flykte til. Da jødehatet pågikk for fullt i Europa, møtte jødene stenge grenser overalt. Resultatet vet vi nå. Vi må være bevisste slik at vi gjenkjenner tegnene som manifesterte seg i Krystallnatten i 1938, det sier Anne Sender, formann og forstander i Det Mosaiske Trossamfund (DMT). Det er SOS Rasisme og DMT som arrangerer årets fakkeltog i Oslo.

For mer informasjon om Krystallnatta og de forskjellige markeringene:
SOS Rasisme AU Tlf: 23 00 29 00

krystallnatta.no er et samarbeidsprosjekt mellom SOS Rasisme og Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

Opphavsretten til det redaksjonelle innholdet på disse sidene tilhører SOS Rasisme.