Gå til meny

9. november markeres Krystallnatta, starten på Holocaust, med markeringer over hele landet.

9. november markeres Krystallnatta, starten på Holocaust, med markeringer over hele landet. Se liste over markeringer på www.krystallnatta.no eller nederst i pressemeldingen.

Startskuddet for nazistenes folkemord

9. november 1938 var starten på den systematiske utryddingen av jødene i Hitlers Tyskland. Synagoger ble påtent, jøder ble lemlestet og drept, og deres butikker ble ramponert. Tilbake lå gater fulle av knust glass fra butikkvinduene. Krystallnatta var et faktum.

I dag er Krystallnatta Europas viktigste markeringsdag mot rasisme, og Norges tredje største politiske markeringsdag. I Norge står SOS Rasisme bak markeringer over hele landet. – Det er viktig å minnes denne skremmende delen av vår historie. Samtidig er det også viktig å knytte erfaringene opp mot dagens kamp mot rasisme, sier Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme i Norge.

Nazismen i Norge er ikke død – FN krever forbud

Nazistisk organisering er kriminelt og må forbys, dette har SOS Rasisme stilt krav om i mange år. Etter 2. verdenskrig forpliktet Norge og de andre landene i FN seg til å forby nazistisk organisering Allikevel frikjente norsk høyesterett den kjente nazisten Terje Sjølie for en rasistisk tale i Askim i 2000, og lagmannsretten lot i år Tore Tvedt slippe unna med sine angrep på jøder. FN har slått fast at norsk rettspraksis er i strid med den internasjonale konvensjonenen mot rasediskriminering.

- Norske politikere må nå ta et valg: Beskytte de som angripes av nazistene, eller fortsette å beskytte nazistenes «rett» til å undertrykke, det sier leder i SOS Rasismes Antinaziutvalg Ola Melbye Pettersen.

For mer informasjon om Krystallnatta og de forskjellige markeringene:
SOS Rasisme AU/ Ola Melbye Pettersen, 23 35 32 00

Markeringer 2007

krystallnatta.no er et samarbeidsprosjekt mellom SOS Rasisme og Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

Opphavsretten til det redaksjonelle innholdet på disse sidene tilhører SOS Rasisme.