Gå til meny

Antirasister i alle aldre bør arbeide for å arrangere en markering i forbindelse med Krystallnatta, både der man bor, der man jobber og der man går på skole. Det er viktig å markere Krystallnatta – det er og blir viktig å minne folk om historien for å unngå at det samme kan skje igjen.

Gjennom en verdig og flott markering av Krystallnatta, som trekker mange mennesker, viser man også at «Vi er mange, vi er sterke!». Dette er viktig i kampen mot rasisme og nazisme.

I Norge er Krystallnatta den tredje største faste politiske markeringsdagen, etter 1. mai og 8. mars. Det er i all hovedsak SOS Rasismes lokallag som er initiativtakere til markeringen, og som oftest er det også lagene som gjennomfører markeringene. Gjennom markeringene får mange mennesker muligheten til å vise at de er motstandere av så vel rasisme som nazisme.

Ved at man markerer Krystallnatta slik som det blir gjort i hele Europa, viser man mange viktige standpunkter. Disse er blant annet:

  • Vi glemmer aldri Krystallnatta – det skal ikke skje igjen!
  • Vi minnes de som døde både på selve Krystallnatta, og de som senere døde under Holocaust
  • Vi minnes alle de som døde på grunn av nazismen
  • Vi viser at nazisme og rasisme ikke er, og aldri kommer til å bli, akseptert!

For et lokallag av SOS Rasisme er dessuten en slik markering positiv på mange andre måter. Den ene er at man viser seg fram i lokalsamfunnet, at man viser at man er der. Gjennom media får mange vite om SOS Rasisme, og at det finnes et lag i nærområdet. Dette kan videre føre til både nye aktive medlemmer, og godvilje fra næringsliv og offentlige myndigheter – som også gjerne vil bekjempe nazisme og rasisme!

Ved å markere Krystallnatta tiltrekker man seg nye aktivister, noe som alle lokallag trenger massevis av. Mange som kanskje er litt usikre på om de tør komme på møte eller lignende, kan fort finne veien til en demonstrasjon der man føler seg mer anonym. Om de der treffer lokale aktivister, er veien enda kortere til neste medlemsmøte. Derfor er det viktig at dere har mange aktivister som verver på arrangementet, og som kan komme i kontakt med potensielle aktivister. Dessuten er flere medlemmer både positivt politisk, det gir mange mulighet til å ta et aktivt standpunkt mot rasisme og nazisme, og det gir lokallaget mer penger å rutte med når medlemsrefusjonen gjøres opp. Så derfor er verving på arrangementer som Krystallnatta en gylden mulighet for alle lokallag!

krystallnatta.no er et samarbeidsprosjekt mellom SOS Rasisme og Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

Opphavsretten til det redaksjonelle innholdet på disse sidene tilhører SOS Rasisme.