Gå til meny

Vi er samlet her i dag for å huske. Huske en av de mest grusomme og tragiske hendelsene i historien som har vært tilknyttet til nazisme. Vi markerer i kveld årsdagen for Krystallnatten.

Vi er samlet her i dag for å huske. Huske en av de mest grusomme og tragiske hendelsene i historien som har vært tilknyttet til nazisme. Vi markerer i kveld årsdagen for Krystallnatten.

Natt til 10. november 1938, for 70 år siden, ble ordren gitt om at jødeforfølgelsene for alvor skulle begynne. Vanlige tyskere ble forvandlet til dyr i jakten på fiender av den ariske rasen, og jødene som kollektiv gruppe led store tap. Synagoger ble påtent, jøder ble mishandlet og drept, og deres butikker ble rasert.

Mange i Norge tror at noe slikt aldri vil skje igjen. Noen tror at nazismen og rasismen døde med Hitler, men dessverre er det ikke sånn. Det siste årer har vi sett en økning i rasistiske voldsangrep, samtidig har nazistiske grupper som NorgesPatriotene økt aktiviteten sin flere steder i landet. Nazistene bruker politisk terror og voldshandlinger mot det de kaller sine “fiender”: innvandrere, jøder, muslimer og andre minoriteter, fagforeningsfolk, demokratiforkjempere og antirasister.

Nazisme er selve symbolet på vold og hat.

Vi i SOS Rasisme krever et forbud mot nazistisk organisering. Norske myndigheter må ta ansvar og håndheve et forbud mot en kriminell ideologi, som har etnisk rensning og enmannsdiktatur som høyeste mål.

Etter 2. verdenskrig forpliktet Norge og de andre landene i FN seg til å forby nazistisk organisering. Allikevel får norske nazister fritt spillerom på Internett, og anmeldelser etter rasismeparagrafen §135a henlegges før de har fått en skikkelig vurdering. FN har slått fast at norsk rettspraksis er i strid med den internasjonale konvensjonenen mot rasediskriminering. Norske politikere må nå ta et valg: Stille seg på ofrene og FN sin side, eller fortsette å beskytte nazistenes terrorkampanjer.

Nazistenes frihet til å undertrykke fører til at store menneskegrupper i Norge blir ofre for vold og hat. Har du virkelig lyst til å gå og være redd for at du selv eller dine nærmeste blir utsatt for denne undertrykkingen?

Vi i Norge har en plikt til å ta et standpunkt mot nazisme og rasisme. Vi kan ikke godta at nazistene får lov til å bestemme hvem som har rett til å leve.

I 30-årene sto verdenssamfunnet og så på mens Hitler mante til rasekrig mot jødene. I dag må vi altså være passive vitner til at kjente nazister sprer den samme hat-propagandaen i norske byer.

Jeg vil lese et dikt som var skrevet av pastor Martin Niemûller. Han var en tysk prest og fredsforkjemper under og etter Hitlers nazi-regime. Han skrev:

Først kom de for å ta kommunistene, men jeg protesterte ikke for jeg var ikke kommunist. Så kom de for å ta fagforeningsmedlemmene, men jeg protesterte ikke for jeg var ikke fagforeningsmedlem. Så kom de for å ta jødene og sigøyerne, men jeg protesterte ikke for jeg var ikke jøde eller sigøyner. Så kom de for å ta de homofile, men jeg protesterte ikke for jeg var ikke homofil. Da de kom for å ta meg, var det ingen igjen som kunne protestere.

Dette diktet er et godt eksempel på hva som kan skje dersom vi lukker vår øyne og ører for det som skjer i Norge i dag.

Vanlige folk må engasjere seg, møte og konfrontere rasisme overalt i samfunnet. Kun slik kan vi bekjempe rasismen og nazismen fullt og helt.

Vi vet at vi kommer til å klare dette, men vi klarer det bare dersom alle er med på å ta et klart og tydelig standpunkt.

Alle her må ta ansvar for å få med familie, venner og bekjente i denne kampen. Den som tier, samtykker.

Vi vil må aldri glemme alle menneskene som døde under Holocaust!

Kamp mot all rasisme! Kamp mot all nazisme!

Takk for meg!

krystallnatta.no er et samarbeidsprosjekt mellom SOS Rasisme og Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

Opphavsretten til det redaksjonelle innholdet på disse sidene tilhører SOS Rasisme.