VisHeaderStart(); $pages -> keywords; $pages -> description; $pages -> VisStilark(); $pages -> SetTitle("SOS Rasisme"); //Bytt ut "SOS Rasisme" med tittelen paa dokumentet $pages -> VisTitle(); echo "\n\n"; $pages -> VisTopp(); $pages -> VisVenstre(); ?>

SOS RASISME ADVARER STATSRÅD BRUSTAD

Det vises til oppslag i VG nett i påskeuken:
Vurderer sjokktiltak mot 2000 kurdere
Kommunalminister Sylvia Brustad vurderer å gå dramatisk til verks overfor mer enn 2000 kurdiske asylsøkere i Norge.
I løpet av kort tid står de i fare for å miste både oppholds- og arbeidstillatelse, og deretter bli plassert i norsk asylmottak.
Dette skal etter det VG erfarer, være den mest aktuelle løsningen når Sylvia Brustad i løpet av kort tid avgjør skjebnen til kurdere med midlertidige oppholdstillatelser.

SOS Rasisme vil med dette advare statsråden mot slike tiltak som VG antyder. Det mer enn lukter brunt. Det dreier seg om internering av en utpekt gruppe mennesker som forberedelse for senere deportering.

Vedtaket som ble gjort under statsråd Dørum

25. februar 2000 gjorde statsråd Odd Einar Dørum og Justisdepartementet et kollektivt vedtak som var rettet mot og rammet de fleste kurdiske asylsøkerne fra Irak. De skulle få ett års midlertidig oppholdstillatelse, men ble fratatt retten til familiegjenforening.

Med utgangspunkt i den definisjonen som er gitt i konvensjonen mot rasediskriminering, var allerede dette vedtaket rasistisk,
In this Convention, the term "racial discrimination" shall mean any distinction, exclusion, restriction or preference based on race, colour, descent, or national or ethnic origin which has the purpose or effect of nullifying or impairing the recognition, enjoyment or exercise, on an equal footing, of human rights and fundamental freedoms in the political, economical, social, cultural or any other field of public life.
Vedtakets erklærte hensikt var i følge statsråd Dørum: ".. å stoppe mennesker i å misbruke norske familiegjenforeningsregler." Effekten var i samsvar med hensikten; retten til å leve i familie ble tatt bort fra en definert gruppe på grunnlag av nasjonal og etnisk opprinnelse. Rasistisk - per definisjon.

Vedtaket og statsråd Dørums begrunnelse rammes videre av følgende formulering i straffelovens § 135 a:
"Med bøter eller fengsel inntil 2 år straffes den som ved uttalelse eller annen meddelelse som framsettes offentlig eller på annen måte spres blant allmennheten, truer, forhåner eller utsetter for hat, forfølgelse eller ringeakt en person eller en gruppe personer på grunn av deres trosbekjennelse, rase, hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse."
Den vedtatte handlingen rammes derved av bestemmelsen i andre ledd:
"På samme måte straffes den som tilskynder eller på annen måte medvirker til en handling som nevnt i første ledd."

Statsråd Brustad overgår Statsråd Dørum

Hva er det som skjer med mennesker som får det øverste ansvaret for asylpolitikken i Norge? De ser ut til å overgå hverandre. Den pågående deportasjonen av Kosovoalbanere er større i omfang enn deportasjonen av serbere fra Kroatia. Det tiltaket som VG beskriver, er råere enn det vedtaket som ble gjort under Dørum.

De fleste menneskerettighetskonvensjoner har regler mot å påføre andre mennesker lidelser, fysisk så vel som psykisk. Vedtaket som ble gjort 25. februar i fjor, gjaldt flere tusen familier. Den smerte og de lidelser de er blitt påført gjennom dette vedtaket, er i mange tilfelle alvorlig. Bare trusselen om ytterligere å bli fratatt menneskelige rettigheter og håp, vil øke lidelsene. Det er det som er hensikten.

Alvorlig smerte og lidelse som påføres med hensikt, fysisk eller psykisk, er per definisjon tortur. Definisjonen er gitt i Torturkonvensjonens artikkel 1.

SOS Rasisme vil på det sterkeste advare Statsråd Brustad mot å arbeide videre på idéer om interneringsleire og å ta menneskeretter bort fra visse grupper. Den slags løsninger burde vi vært ferdige med i 1945. Det er idéer som gjerne er knyttet til brun politisk farge, ikke rød, eller grønn, eller blå.

 

For SOS Rasisme

Bernt Hauge - sign

 

torsdag 19. april 2001
VisHoyre(); //Fjern kommentar tegnene (//) for aa faa hoyre kolonne $pages -> VisFooter(); echo "\n\n"; ?>