Gå til meny


Bakgrunn

Kriminalitet har ingen nasjonalitet

Med jevne mellomrom kommer debatten om innvandrere og kriminalitet opp i media. Statistikk blir presentert sammen med uttalelser på en slik måte at man får inntrykk av at om ikke det hadde vært innvandrere, så hadde det heller ikke vært kriminalitet.

Det skal heldigvis ikke så mye sunn fornuft til for å forstå at bilde er noe mer nyansert enn det media lager.

Ivar Johansen har laget en samleside med artikler og oppgaver om innvandrere og kriminalitet.

Faktasamling

Ungdomskriminalitet i Norge på nittitallet

Sturla Falck har laget en rapport for Det Kriminalitetsforebyggende Råd (KRÅD) som tar for seg Ungdom og kriminalitet i Norge på 90-tallet. Rapporten er gitt ut i 2002 og inneholder svært interessant lesning. Følgende sitat er spesielt interessant: Som gruppe betraktet, utmerker ungdom med innvandrerbakgrunn seg i undersøkelsen som gjennomgående mer lovlydige, og ved at de i større grad holder seg unna legale og illegale rusmidler. Vi anbefaler å lese hele rapporten.

Det Kriminalitetsforebyggende Råd
Rapporten (.pdf-format)

Innvandrere og voldtekt

I det siste har det vært mye skriverier i pressen om innvandrere og voldtekt. Utgangspunktet var statistikken som Oslo Politidistrikt offentliggjorde. Det ble presentert som om innvandrere var systematiske voldtektsmenn. Det virkelige bildet er nok likevel langt mer komplisert.

Innvandrere og kriminalitet

Elisabeth Myhre Lie har en rekke ganger holdt innledning for SOS Rasisme. Hun har bakgrunn blant annet fra Politihøgskolen. Vi har lagt ut artikkelen hennes fra sist nummer av Antirasisten her. Den gir mye inføring i statistikk på dette området. Anbefales!

Stor ståhei for... å ta debatten? Morgenbladet 30.10.2009

Nicolay B. Johansen, ph.d. i kriminologi, kommer med kraftig kritikk og presise tilbakevisninger av Aslak Nores bok Ekstremistan.

- Dette er flaut Sandefjords Blad 28.11.2007

Fagforbundets leder Petter Brynhildsen er forbanna på ordføreren. Under formannskapsmøtet mandag trakk ordfører Bjørn Ole Gleditsch fram at innvandrere har stått bak mye av volden og voldtektene i Sandefjord i høst. Dette gjorde han under debatten om hvor mange flyktninger Sandefjord skal ta imot.

Utpekt som butikktyv Bergens Avisa 05.10.2007

For en uke siden handlet brasilianske Luciene Santane (29) joggesko på Bergen Storsenter. Da hun gikk med dem i butikken sist ondag ble hun beskyldt for å ha stjålet dem.

Stoppet i tollen på nytt Bergens Tidende 03.10.2007

Torsdag ble nigerianske Fineface Emenike holdt igjen syv timer i tollen. Mandag ble han stanset i tre timer – på vei ut av landet.

Nigerianer holdt syv timer i tollen Bergens tidene 30.09.2007

Fineface Emenike ble holdt igjen i tollen på Flesland i syv timer torsdag, uten mulighet til å varsle familien som ventet på utsiden.

- Politiet er urettferdig Adressa 14.09.2007

- Politiet stopper meg, selv om jeg står sammen med mange andre ungdommer. Det er bare innvandrere som blir stoppet, det er urettferdig, sier Said Amed (20).

- Ville ikke skjedd om jeg var hvit Tønsbergs Blad 08.09.2007

Han er blitt fengslet og arrestert. Begge gangene var han uskyldig. Nå beskylder Mohamed Ousman Cisse politiet i Tønsberg for rasisme.

Vil vinne stemmer med drapsmenn-plakater VG 29.08.2007

«Hvor mange norske liv skal gå tapt på grunn av naive innvandringspolitikk?»

Skriver om medierasisme Dagsavisen 14.06.2007

Forskerne og journalistene Elisabeth Eide og Anne Hege Simonsen har gått gjennom medias dekning av andre folk og kulturer gjennom hundre år.

Demokratene sprer fremmedfrykt Folkebladet 19.04.2007

Demokratene benytter seg av billige virkemidler og er ikke annet enn et parti som åpenlyst spiller på folks fremmedfrykt og uvitenhet om andre kulturer for å sanke stemmer.

SOS Rasisme

SOS Rasisme

Hvem er SOS Rasisme?

SOS Rasisme er Norges eneste landsdekkende demokratiske medlemsorganisasjon som bruker alle krefter på kampen mot rasisme.

Hva kan du gjøre?

Det eneste som kan stoppe rasismen og nazismen fullt og helt er vanlige folks engasjement.

Spørsmål om rasisme?

Vi får daglig mange spørsmål fra skoleelever og andre. Her legger vi ut våre svar på de mest spurte.Gaver til SOS Rasisme

Ønsker du å gi en gave til SOS Rasisme? Gaver på over 500 kroner kan gi fradrag på skatten. Les mer.

Gaver fra enkeltpersoner settes inn på konto: 7874 05 34709


Annonse i AntirasisteN?

Ønsker din organisasjon eller bedrift å vise at dere tar standpunkt mot rasisme? Vis ansikt ved å annonsere i SOS Rasismes avis og nå ut til titusenvis av lesere.
Les mer på vår annonseside


Fakkeltilbud

Vi har nå et meget godt tilbud til lokallag som trenger fakler. Tilbudet gjelder også skoler, bedrifter, andre organisasjoner og privatpersoner.


Tips oss om nazisme


Flyktningutvalget

www.sos-rasisme.no/fu

Festning Europa!

  • Ressursside om Festning Europa. Les mer

Rapport om flyktningkvinnenes rettigheter

  • SOS Rasisme har sammen med en rekke andre organisasjoner laget en rapport. Les den her

Anerkjenn Halabja og Anfal


Sjekking av e-post

Denne boksen har blitt flyttet til menyen til venstre, og vil bli slettet herfra etter hvert.

01.01.2001