Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 17.12.2009
Seminar Budapest 2

SOS Rasisme-aktivisten Dragana Kovačević representerte organisasjonen på seminaret “Diversity with and Diversity in the Roma community” avholdt i European Youth Centre i Budapest, Ungarn. Read the text in English here.

Seminaret gikk av stabelen fra 27. november til 6. desember 2009 og ble arrangert av Forum of European Roma Young People (FERYP) med støtte fra Europarådets direktorat for ungdom og sport. FERYP er en europeisk ungdomsorganisasjon med hovedsete i Strasbourg, Frankrike.

Konseptet “mangfold” har vært gjenstand for diskusjon ved flere tidligere aktiviteter arrangert av FERYP, men denne gangen tilnærmet en seg temaet fra to vinkler – forholdet mellom romfolk og majoritetsbefolkningen på den ene siden og på den andre siden respekten for mangfold i samfunnet som sådan.

Dette var også første gangen i organisasjonens historie at ungdom av både romfolket og andre ble invitert til å delta, og konklusjonen var at samarbeid mellom dem er ekstremt viktig for å kjempe mot diskriminering, rasisme og “annerledesgjøringen” som romfolket fortsatt møter i hele verdensdelen.

Arbeidsspråkene på konferansen var engelsk, spansk og romani, med profesjonell simultanoversettelse gjennom hele arrangementet. Gjennom direkte deltakelse i verksteder, studiegrupper og diskusjoner lærte deltakerne om romkultur, hvordan praktisere ikkediskriminering og om mekanismene rundt “annerledesgjøring”, med spesialfokus på den siste utviklingen i Ungarn, hvor romfolk i det siste gjentatte ganger har møtt organiserte voldelige angrep av fascistgrupperingen Magyar gárda (“Den ungarske garde”).

Et av de viktigste resultatene av studiesesjonen var det åpne brevet til ungarske myndigheter som ble underskrevet av alle seminardeltakerne på vegne av deres organisasjoner, hvor regjeringen blir oppfordret til å reagere og beskytte innbyggerne mot denne volden.

SOS Rasisme påpeker nødvendigheten av å fortsette kampen mot rasisme og diskriminering mot romfolk i Norge samtidig som deres spesifikke historie må anerkjennes.