Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 05.01.2010
Eksempler på norske ukeblader fra gamle dager. Foto: flickr

NRK avslørte søndag at tre av de største norske ukebladene – Allers, Hjemmet og Norsk Ukeblad – bevisst ikke bruker svarte mennesker i bilder eller illustrasjonsfoto i bladene sine.

Etter å ha gått gjennom de 81 siste utgavene av bladene, publisert i tidsrommet juli til november i fjor, har man ennå ikke funnet hverken en modell eller et illustrasjonsfoto med mennesker som er helt mørke i huden i noen av bladene.

Redaktør i Allers, Elisabeth Lund-Andersen sier til NRK at hun tror det ville blitt ramaskrik om de hadde valgt å ha en svart kvinne på forsiden.

- Jeg hadde fått veldig mange telefoner.

Derfor vil hun heller ikke ha mørkhudede kvinner på forsiden eller i illustrasjonsbilder inne i bladet. Likevel avviser redaktøren i Allers, Elisabeth Lund-Andersen at det handler om rasisme.

- Dette er et blad som har vært lest gjennom tre generasjoner nordmenn og regnes som et av de norskeste bladene i sitt genre. Majoriteten av norske kvinner er ganske lyse i huden og blonde, sier hun.

SOS Rasisme vil ha modernisering

Landsstyremedlem i SOS Rasisme, Sondre Sæbjørnsen, mener redaktørene ikke kan klandre leserne sine.

- Klarer ikke redaktørene å identifisere seg med mørkhuda mennesker? Jeg tror dette er nærmere sakens kjerne enn å klandre leserne for å være rasister. Folk flest er ikke rasister, sier han.

- De fleste jobber med, har barn som går på skole med, eller er i familie med folk av en annen hudfarge. Folk ser hverandre som naboer og kolleger, og er ikke forblindet av hudfarger og illusjoner om menneskeraser.

Han mener redaktørene henger etter.

- Ja, selvfølgelig er de fleste leserne norske. Det er et norsk blad skrevet på norsk, publisert bare i Norge. Men nordmenn er ikke lenger hvite og blonde, men av alle forskjellige hudfarger. Ukebladene undervurderer leserne sine, mener Sæbjørnsen.

- Nå må redaksjonen børste støvet av seg selv og ta seg en tur ut av lokalene sine. Redaktørene oppfører seg som dogmatiske skygger fra en annen fortid. Rasismen er gammeldags og burde vært historie nå.

Les korrespondanse mellom radiolytter og Allers’ sjefredaktør her.