Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 10.06.2010
Geert Wilders Foto: ANS-online

Det rasistiske “Frihetspartiet” økte oppslutninga si kraftig i parlamentsvalget i Nederland den 9. juni.

Det såkalte “Frihetspartiet” (Partij voor de Vrijheid, forkorta til PVV, på nederlandsk) ble det tredje største partiet i valget og får 24 plasser i det nederlandske andrekammeret, en framgang på femten fra sist valg i 2006. Dette gjør også at partiet havner på vippen i den folkevalgte forsamlinga, og dermed potensielt kan få mye makt.

Dette er enda et bevis på at rasistiske krefter vinner større oppslutning mange europeiske land.

- Ulikhetene vil øke

Flere kommentatorer har allerede påpekt at partiets framgang kan føre til økte sosiale forskjeller i Nederland. Partileder Geert Wilders lever allerede under kontinuerlig politibeskyttelse på grunn av trusler fra sine politiske motstandere. Men de hånefulle uttalelsene om innvandrere, særlig muslimer, stopper ikke opp for det.

Det undersøkes også om han skal tiltales for oppfordring til hat gjennom sin egen film, Fitna, som blant annet beskriver Koranen som fascistisk. Wilders og partiet er også for forbud mot hijab og mot bygging av nye moskeer i landet.

“Å kaste dritt mot ei bestemt gruppe bidrar ikke til et mer harmonisk samfunn”, sier aktivisten Driss El Boujoufi til det nederlandske nyhetsbyrået ANP.

Wilders uttalte på sin side etter at valgresultatet var klart at “[n]ederlenderne har valgt mer trygghet, mindre kriminalitet, mindre innvandring og mindre islam”.