Gå til meny

SOS Rasisme var raskt på stedet da det kom melding om brann ved ventemottaket på Lier i natt.

- Jeg kasta meg i bilen og drog opp til mottaket så fort jeg kunne, forteller regionsansvarlig for SOS Rasisme i Buskerud, Jan Erik Skretteberg, til AntirasisteN.

Han reiste opp siden han ikke fikk kontakt med noen av beboerne på telefon, og ikke minst fordi beboerne nå trenger å vite at de har SOS Rasismes støtte. Men aksjonsformen tar organisasjonen – i likhet med mange av beboerne – avstand fra.

- Hærverk og å sette andres sikkerhet i fare er ikke en god måte å vise sine meninger på, sier han videre. Han presiserer at organisasjonen ikke støtter aksjonsformen, men understreker også at dette ikke er en aksjon alle de 140 beboerne har visst om på forhånd, slik enkelte medier – med Dagbladet i spissen – melder på morgenkvisten 7. juli.

Da han ankom stedet litt før klokka ett var røyken synlig på lang avstand.

- Det var mye brannbiler på stedet og politiet hadde sperra av veien opp til mottaket, men jeg fikk lov til å gå til rundt hundre meter fra porten på mottaket. Her måtte jeg vente, men konstanterte at ingen av ambulansene heldigvis forlot åstedet med skadde i.

Etter omtrent to timer på åstedet fikk han høre et rykte om at beboerne var evakuert til en skole mer sentralt i Lier. Skretteberg reiste dit, og forteller om et stort hjelpeapparat som var satt i gang for å innkvartere beboerne. Fremme på skolen fikk han også snakke med flere av beboerne. Disse kunne fortelle en annen versjon enn det som verserte mellom vektere, politi, ambulansepersonell og journalister på åstedet.

- Mange oppe ved mottaket påstod at beboerne visste at mottaket ville bli påtent og at bagasjen allerede var pakka. Dette viste seg å ikke stemme. Flere av de jeg snakka med på skolen fortalte at de hadde mista mange eiendeler siden de måtte evakuere i en fart. Noen måtte hoppe ut av vinduer for å komme seg i sikkerhet. En beboer fortalte at han kun hadde fått med seg det han sto og gikk i i tillegg til vintertøyet sitt, siden dette på grunn av plassmangel allerede lå i vesker.

Forståelig frustrasjon

Skretteberg mener frustrasjonen blant beboerne på ventemottak er forståelig.

- Flere av beboerne har tidligere advart mot at det er et tidsspørsmål før noen enten skader seg eller tar livet av seg på grunn av forholdene ved ventemottakene. Det vi har sett de to siste nettene er et uttrykk for denne frustrasjonen. Ikke bare lever beboerne under et umenneskelig psykisk press, men tilbudet for livsopphold ved mottakene er også ikke menneskeverdig, sier han.

Han forteller om en situasjon hvor privatliv ikke fins og enkelte beboere ikke en gang får nok mat.

- Maten strekker ikke til og er i tillegg svært fattig på vitaminer. Ved Lier har det heller ikke vært tilstrekkelig med varmtvann i dusjene, samtidig som et psykisk helsetilbud ikke fins, legger han til.

Det er ingen andre grupper i Norge som blir fratatt menneskeverdet på denne måten, forteller han.

- Vi snakker her om forhold ingen forbinder med Norge. Det finnes ingen andre grupper i Norge som lever på denne måten. Det som skjedde i natt viser at situasjonen for å forbedre beboernes liv har gått på overtid. De må straks få muligheten til å leve et meningsfylt liv under verdige levekår, avslutter han.

NB

SOS Rasisme formidler støtte til beboerne – både moralsk og dersom du har ting du vil gi til de som er ramma av brannen. Ta kontakt med SOS Rasisme på au@sos-rasisme.no.