Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 23.08.2010
Utenriksdepartementet. Foto: Wikipedia

Foreningen for syriske kurdere i Norge (KKSN) og SOS Rasisme krever at Utenriksdepartementet reagerer ovenfor syriske myndigheter og henter Abdulkarim Hossain tilbake til Norge.

Til tross for protester og advarsler valgte norske myndigheter å sende Abdulkarim Hossain med tvang tilbake til Syria sist torsdag. Ved ankomst ble han arrestert, og via menneskerettighetsorganisasjonen ‘The Human Rights Organization in Syria’ (MAF) har vi sikker informasjon på at han nå befinner seg i fengselet Al-Fahia, et fengsel som tilhører den politiske etterretningstjenesten. Dette fengselet er ett av flere syriske fengsler som er kjent for sin grove overgrep mot politiske aktivister.

Abdulkarim Hossains politiske engasjement er kjent for syriske myndigheter. Her i Norge er han aktivist i SOS Rasisme og dessuten nestleder i Foreningen for syriske kurdere i Norge (KKSN). Han befinner seg i livsfare, akkurat slik begge organisasjonene sammen med andre advarte mot før tvangsutsendelse. Det er krystallklart at norske myndigheter har ansvaret for den situasjonen Hossain nå er i. Mot bedre vitende ble han kastet ut av landet og sendt til den situasjonen han nå befinner seg i.

Vi krever at norske myndigheter retter opp i sin egen feil og ta ansvaret for å få Hossain i sikkerhet, slik Tyskland måtte da de deporterte Khaled Kenjo til Syria i fjor høst. Det er ikke første gang dette skjer, og Amnesty Internationals første globale kampanje mot Norge startet da en syrisk kurder ble tvangsreturnert til tortur i Syria i 2001.

Hva har UD og utenriksminister Jonas Gahr Støre tenkt å gjøre i denne saken?