Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 11.09.2010
Den brune rasismemyra er stygg og dyp. Foto: Endora57

SOS Rasisme ble utfordret av tidsskriftet Ny tid til å kommentere deres avsløringer av toleransen for rasisme på ulike nettfora. Vår kommentar ble trykt 10. september i forkortet versjon under overskriften “Rasisme-opprydding”. Vi publiserer hele kommentaren her.

Rydd opp i den brune myra

Norske muslimer må tåle mye hets og diskriminering. En ny undersøkelse viser at mens nettavisene sletter hets mot jøder og afrikanere, så blir muslimhets med samme tekst stående.

Omtrent samtidig med undersøkelsen kom den mye omtalte kronikken i Aftenposten hvor Oslo Frps Christian Tybring-Gjedde og Kent Andersen mener at dagens innvandringspolitikk har satt norsk kultur i fare. De mener at den innvandringspolitikken som har blitt ført de siste årene har sørget «for at norskkulturelle rømmer flere av Oslos bydeler, og etterlater seg enklaver hvor muslimsk enfold, dogmatisme og intoleranse får stadig sterkere grobunn». De klarer heller ikke å gi noen god definisjon selv på hva norsk kultur er, selv om det er dette de gir seg ut for å forsvare.

Retorikken er skremmende lik den retorikken vi finner hos ekstreme krefter, og blant annet den kjente nazisten Tore Tvedt gir ros til Tybring-Gjedde og Andersen gjennom VG. Også her er det mulig å bytte ut begrepene om muslimer med begrep som omhandler jøder.

Minner om antisemittisme

Nettdebatter om innvandringsspørsmål har lenge vært en yndet uttrykksform for mange rasister i Norge. Forsker Cora Alexa Døving har påvist at hets mot jøder og afrikanere blir slettet, mens den blir stående dersom det gjelder muslimer.

Muslimer må finne seg i mye dersom de leser nettbaserte norske debattfora. I mange tilfeller foregår det ingen moderasjon av innleggene bortsett fra hvis brukerne selv varsler noe de finner støtende. Avisenes debattfora skal være underlagt Vær Varsom-plakaten. De fleste skriver i reglementet for forumet sitt at hets av folkegrupper og rasisme ikke er tillatt.

Likevel finnes det massevis av eksempler på at nettopp dette blir liggende ute i lang tid dersom ingen varsler.

Denne hetsen minner om antisemittismen slik vi så det i tiden før annen verdenskrig. Forestillingene om kollektive egenskaper går igjen, og myten om at de aldri kan bli «nordmenn» går igjen. De samme vrangforestillingene om romfolkets kollektive egenskaper som et tyvaktig folk som bare er ute etter å snylte på andre har også gått igjen på internett i lang tid. Døving viser også til at man oftere slår ned på rasisme ovenfor afrikanere og jøder.

Hvorfor fins denne forskjellen?

Spørsmålet er hvorfor rasisme mot muslimer og romfolk i større grad aksepteres enn rasisme mot andre. At rasistiske ytringer mot jøder og afrikanere blir oppdaget og slettet, viser at det tross alt i en viss grad følges med. Likevel slettes ikke innlegg med rasisme mot muslimer og folk fra områder hvor islam er dominerende religion – eller romfolk, for den saks skyld. Vi synes dette er en skremmende utvikling.

Disse menneskene er like forskjellige som alle andre. Det nytter ikke å skjære alle over én kam, hverken hva gjelder muslimer eller romfolk. Avisene må være sitt samfunnsansvar bevisst og ta tak i denne problemstillinga. Bare hvis redaktørene tar et ansvar for hele produktet sitt og konsekvent sletter alle rasistiske innlegg uten om og men kan det bli ryddet opp i denne brune myra. Hvem tar utfordringa?