Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 17.09.2010
Sverigedemokraterna måste kastas i soptunnan. Foto: jardenberg

Antirasister mobiliserte stort da det rasistiske partiet Sverigedemokraterna (SD) ville holde torgmøte i Karlstad 15. september.

Rundt 300 motdemonstranter samlet seg i protest mot SDs planer om å gjennomføre torgmøtet. Det hele endte med at møtet måtte avlyses og antirasistene vant en seier i kampen mot det rasistiske partiet – som kan ende opp på vippen i den svenske Riksdagen etter valget søndag 19. september.

AntirasisteN har tatt en prat med Anders Wiklund, som var en av de som organiserte demonstrasjonen.

Anders, hvorfor ble demonstrasjonen en suksess?

Jeg var like mye en organisator av demonstrasjonen som hvilken som helst annen av de tre hundre ungdommene som møtte opp. Informasjonen om SDs torgmøte spredte seg på facebook, via SMS og samtaler ungdommene mellom. Motdemonstrasjonen var altså helt spontan.

Demonstrasjonen ble en slik suksess fordi den bar preg av stort folkelig engasjement og deltakelse. En stor majoritet av de som deltok – jeg vil tippe rundt 90 % av de tre hundre fremmøtte – var ungdommer som ikke er organisert i noe politisk parti eller partipolitisk ungdomsforbund. Det var også disse vanlige ungdommene som gjennomførte alle initiativ, som å lede slagordroping og så videre.

Motdemonstrasjonen var også fri for maskering og vold, noe som ellers pleier å prege liknende demonstrasjoner i Sverige. Jeg er ikke pasifist på noe som helst vis, men den eneste måten en protestbevegelse mot rasisme kan få legitimitet på, er å gjøre demonstrasjonene store og folkelige. Det er umulig dersom man maskerer seg og har vold som metode når en demonstrerer.

Hvem deltok i demonstrasjonen?

Som jeg sa så var det den store majoriteten vanlige ungdommer, blant annet mange innvandrerungdommer som føler seg krenket at Sverigedemokraternas rasistiske politikk. Også politiske ungdomspartier som tok avstand fra demonstrasjonen i Göteborg på mandag, hvor Nätverket mot racism arrangerte en demonstrasjon mot SD som kulminerte i bråk, noe som bare øker oppslutningen rundt partiet, siden de blir gjort til martyrer.

Du er altså kritisk til måten andre gjennomførte en demonstrasjon mot SDs torgmøte i Goteborg sist mandag, hvorfor det? Torgmøtet deres ble jo stoppa?

Protestene i Göteborg ble arrangert av maskerte motdemonstranter som forsøkte å stoppe SD med militante midler. Jeg mener dette er feil vei å gå fram på. Den antirasistiske kampen trenger legitimitet og folkelig støtte.

Hvorfor må Sverigedemokraterna bekjempes?

Sverigedemokraterna er et rasistisk parti som har sine røtter i den svenske nazistiske bevegelsen. Det er grunn nok til at partiet må stoppes. Partiet kommer helt sikkert inn i den svenske Riksdagen. Jeg mener at de ikke må legitimeres som et “vanlig” parti på grunn av dette, men må avsløres som de rasistene de er.

Samtidig består Sverigedemokraternas velgere for en stor del av folk som meg selv – unge svenske menn fra små steder som står utenfor arbeidslivet. De er dypt skuffet over etablissementet, noe som er helt forståelig med tanke på at Socialdemokraterna og Vänsterpartiet har lagt den svenske velferdsstaten i grus. Men SD er ikke noe alternativ for svensk ungdom, de har en dårlig politikk for arbeidsmarkedet og splitter mennesker med de samme interessene med sin rasisme, avslutter Anders.