Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 02.12.2010
Lørenskog kirkeasyl

Den 3. august 2007 skulle brødrene Jamshid (30) og Mahsi (25) sendes tilbake til Afghanistan. Resten av familien fikk opphold i Norge, men da den norske stat anser menn mellom 20 og 30 år for å kunne klare seg i Afghanistan, ble familien splittet.

Mahsi og Jamshid søkte den 3. august kirkeasyl i Fjellhamar kirke på Lørenskog. Da brødrene snakket med Romerikes Blad i 2007 sa de at

vi kan ikke reise tilbake til Afghanistan. Det er farlig der. Vi har ikke noe nettverk der og har ikke mulighet til å klare oss på egen hånd.

Med hjelp fra familien, venner, kirken og SOS Rasisme har brødrene kommet seg igjennom flere tøffe år. Guttene har måttet forklare seg for tingretten, Jamshid har sittet på Trandum Leir klar til å sendes ut før menneskerettsdomstolen stopper utsendelsen på rekordtid, de har vært i kirkeasyl i veldig lang tid og levd lenge i uvisshet, noe som kanskje har vært det verste.

Jamshid takker kirken og alle andre som har engasjert seg i saken. Brødrene får nå bli i Norge på humanitert grunnlag, avgjørelser i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg og i Norske domstoler har ført til ny og endelig avgjørelse fra Utlendingsnemnda.

Renate Lehne, leder for Lørenskog SOS Rasisme, sier at

mange medlemmer av SOS Rasisme har jobbet hardt i denne saken og det er godt å se at man får lønn for strevet. Det er også godt å se at man faktisk kan vinne selv om man står opp i mot den norske stat. Brødrene Naimi er to fantastiske gutter og jeg strålte fra øre til øre da jeg først hørte nyheten, dette må feires.

Den eldste broren Jamshid sier at han gråt av glede da hans bror fortalte nyheten. Guttene gleder seg til å fortsette livet i Norge etter å ha måttet sette livet på vent i altfor lang tid.

Dette gir oss håp for livet. Nå kan vi endelig leve ordentlig. Vi kan fortsette å gå på skole og få en utdannelse. Vi kan starte et nytt liv – et liv i frihet,

sier de til Romerikes Blad i dag.

Jamshid måtte gi fra seg restauranten sin og Mahsi ble brutalt dratt ut av videregående skole da staten i 2007 fattet et vedtak om at brødrene skulle ut av landet. Nå kan de endelig gå tilbake til et normalt liv.