Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 02.12.2010
Samisk språk er naturligvis en viktig del av samisk identitet. Foto: WikiCommons

Universitetssykehuset Nord-Norge avviser i en pressemelding i dag at det er grunnlag for å si at samisk ungdom begår selvmord hyppigere enn etniske nordmenn. Dette river grunnen ytterligere vekk fra påstandene til Frps Aud Helene Marthinsen.

Kravet fra i går om at Fremskrittspartiet sentralt må ta avstand fra Marthinsens utspill må derfor fastholdes

Marthinsens påstander om sammenhengen mellom samiskundervisning og høye selvmordstall er helt forkastelig – og nå er de også avslørt som feilaktig. Også andre har reagert på utspillet om at samiskundervisning i skolen fører til selvmord blant samer. I dag kom det frem at den profilerte lærebokforfatteren Máret Sárá har meldt Marthinsen til Likestillings- og diskrimineringsombudet for brudd på Straffelovens § 135A – den såkalte rasismeparagrafen.

Igjen er det på tide at støvet børstes av denne paragrafen, som brukes for sjelden mot rasistiske uttalelser. I stedet for samiskundervisning er det Aud Helene Marthinsen som sårer folk med samisk bakgrunn og tilhørighet. Det er hennes uttalelser som oppleves som et overgrep, ikke det å lære sin egen kultur å kjenne og å ta vare på sitt eget språk, slik SOS Rasisme uttalte i en pressemelding om saken i går.