Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 21.01.2011
Ossetia - det konfliktfylte området hvor familien til Maria Amelie kommer fra. Foto: prince_volin

NTB brakte 20. januar via NRK info om at en russiskspråklig blogg beviser at Maria Amelie kan være i stor fare i Russland. Vi bringer her en oversettelse av blogginnlegget slik at dette blir gjort tilgjengelig for folk i Norge.

Det er ITAR-TASS -journalisten Madina Sagejeva som har skrevet det noe ironiske innlegget, som kaster nytt lys over Maria Amelie-saken dersom opplysningene stemmer. Her følger innlegget:

De utleverer Maria Amelie til Ossetia!

Hvordan kan vi ikke være stolte av våre landsmenn? Dere klarer ikke drukne vårt nasjonale talent. Hele Norges internettstjerne, den 25-årige Maria Amelie viste seg å være… den ossetiske Madina Salamova.

22. januar skal de kaste henne ut fra Norge, hvor hun har bodd illegalt i nesten ti år. Riktignok har ikke dette stoppet henne i å fullføre skolen, universitetet og sågar skrive ei bok på norsk, et språk hun behersker til fullkommenhet. Madina Salamova har kjæreste i Norge og ble kåret til “Årets nordmann” i 2010 for hennes fortelling om livet i Norge for illegale innvandrere.

Det protesteres til og med til støtte for Maria Amelie i Norge! Folk protesterer mot å sende ei jente ut av landet som ikke er skyldig i det at foreldrene tok henne med dit som barn. De minner om at hun har klart å integrere seg godt i det norske samfunnet, et samfunn fullt av illegale innvandrere som ingen merker – utenom henne.

Madina Salamova selv fastholder at hun er redd for å reise til hjemlandet, hvor hun ikke kjenner noen og heller ikke har noen slektninger. Som svar på dette forsikrer myndighetene og diplomater at hun i Russland “med sin utdannelse raskt vil ordne seg utmerket” og at det ikke er noe som truer henne der.

Likevel har det vist seg at hennes frykt ikke er forgjeves. Norske myndigheter vet ennå ikke hvor foreldrene hennes befinner seg – de ikke helt ukjente osseterne Khetag Salamov og Elena Gutieva, som i alle år har levd under navnet Bidzikojev mens de har vært på flukt. Disse menneskene forsvant en morgen fra Ossetia og etterlot seg en (ifølge enkelte anslag) gjeld på millioner av dollar. Alle kontakter med slektninger i Ossetia ble brutt og i dag, etter ti år med usikkerhet, får de lære om familien Salamovs skjebne over internett.

Maria Amelie har faktisk slektninger i Russland. Hennes familie er lokalkjendiser ikke bare på grunn av den eksotiske summen ubetalt gjeld, men også takket være det nære slektskapet med marskalk Sjaposjnikov. Maria Amelie er niesen til dennes kone. Ikke mindre kjent var heller hennes onkel – den i Moskva kjente kirurgen Salamov, som døde for noen år siden. Slektningene hans forteller at hans bror lenge var forfulgt av kreditorer.

Jeg vet ikke hvordan norske myndigheter så kategorisk kan fastslå at ingenting truer Maria Amelie i Russland og Kaukasus. Hves det er sånn, så er de overbevist om at et menneskeliv verdsettes mange ganger høyere enn flere millioner dollar. De er også overbevist om at ingen av Khetag Salamovs kreditorer ikke vil forsøke å få tilbake pengene sine via hans datter. Og hvis det er sånn kan vi ikke bare regne med å få tilbake en “vellystig osseter”, men også europeiske investeringer og andre bonuser – som det tryggeste og mest demokratiske hjørnet i verden. Hvor ellers verdsetter de livet og friheten til et menneske så høyt?

Og hvis ikke? Hva kommer de norske, lovlydige borgerne som nå står opp for å forsvare sin kjære og ber myndighetene om å ikke utvise henne fra landet til å si når ”Årets nordmann 2010” forsvinner allerede på veien fra flyplassen i Moskva? Og å gjemme seg nå – etter alt dette oppstyret – er ikke et alternativ for henne.

Hva gjelder Madina Salamova – hvis en er sikker på det at det virkelig ikke er noe som truer henne – ville det vært supert å få henne tilbake til hjemlandet. Hun kunne starte kurs i norsk og innføre et spesialkurs som heter ”Hvordan komme seg til Norge og bli Årets nordmann”. De vet ennå ikke med hvem de har kontakt! Send oss Maria Amelie og om et år sender vi dere ti nye!))))))))