Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 28.03.2011

Rahim Rostam (19) kom til Norge som 17-åring i 2008, og kom frem i offentligheten da han i 2009 skrev et klagebrev om forholdene på asylmottaket i Skrolsvik hvor han bodde.

Den 8. februar ble han pågrepet og sendt til Iran. Asylsøknaden ble avslått høsten 2010.

NRK Brennpunkt lagde en kortdokumentar fra folkemøtet på Skrolsvik der Rahim fortalte om de skammelige forholdene og fikk trampeklapp fra tilhørerne. UDI ble tydeligvis ikke spesielt begeistret og flyttet han til et annet mottak. «Det virker som om UDI nå fjerner en kritisk asylsøker,» uttalte Frode Olsen, tidligere hjelpeverge for Rahim.

Nå sitter Rahim på en celle i det beryktede Evin-fengselet i det nordvestlige Iran. Flere personer har blitt hengt i samme fengsel. Ifølge Iran er han en «forbryter mot rikets sikkerhet».

Standardkommentar fra UNE

UNE hadde følgende standardkommentar: «Vi vurderer på vanlig måte den informasjonen som har kommet, og har foreløpig ingen annen kommentar.»

SOS Rasisme mener at det ikke er tvil om at Rahim er i livsfare. Evin-fengslet er internasjonalt kjent for utbredt bruk av tortur og henrettelser. Det er heller ingen tvil om at norske myndigheter nå er ansvarlig for 19-åringens liv og helse. Det er ingen hemmelighet at Iran straffer egne statsborgere som søker asyl i andre land.

SOS Rasisme krever at norske myndigheter stanser alle hjemsendelser av iranske asylsøkere. Det gjelder mennesker som sendes tilbake til tortur og henrettelser, og norske myndigheter er ene og alene ansvarlig for deres liv og helse.

Husk markeringen foran Stortinget 28. mars fra 18.00 til 19.30.