Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 14.10.2011
Slav Zjetsjev, den dømte 23-åringen.

23-åringen Slav Zjetsjev ble torsdag dømt for å ha startet facebookhendelsen “Slakt av sigøynere” (‘Klane na tsigani’) i byretten i Varna.

Zjetsjev fikk en betinget dom på ti måneder i tillegg til tre års prøvetid for oppfordring til rasehat etter å ha publisert hendelsen, skriver bulgarske aviser fredag. Dette er den første rettssaken i Bulgaria som omhandler problemet med rasisme i sosiale nettfora.

Illustrasjonsbildet til hendelsen ble utgjort av kniver og romfolk som ble mishandlet. I løpet av kort tid samlet hendelsen 76 deltakere.

Ifølge Zjetsjev selv er grunnen til at han startet hendelsen i landsbyen Katunitsa den 23. september da en etnisk bulgarsk tjueåring ble overkjørt og drept av en person som ble koplet sammen med den kontroversielle forretningsmannen Kiril Rasjkov (‘Tsar Kiro’), som har rom-opphav. Denne hendelsen igjen førte til et mordbrannforsøk på Rasjkovs bosted i tillegg til flere antiromske demonstrasjoner over hele Bulgaria.

Rasjkov sitter for øyeblikket selv i fengsel mistenkt for skattesnusk.

Uro over spenningsnivået i landet

Flere menneskerettighetsorganisasjoner i Bulgaria har lenge uttrykt uro for spenningene mellom romfolk og etniske bulgarere. Den bulgarske regjeringen har advart mot å utnytte situasjonen og sagt at alle forsøk på å skape etniske motsetninger vil bli slått hardt ned på.

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) har advart mot de siste voldelige hendelsen i landet, og høykommisæren for nasjonale minoriteter i OSSE, Knut Vollebæk, advarte mandag om at terror og vold fra ekstremister undergraver prinsippene for en rettsstat. Han la videre til at demonstrasjonene mot romfolk synes å være ekstremisters verk – ekstremister som ønsker å utnytte usikkerheten rundt den økonomiske krisen som også rir Bulgaria.