Gå til meny
Publisert av Haugesund SOS Rasisme 18.10.2011
Ingen fortjener å bli skjært over en kam, heller ikke muslimer. Foto: Luke Robinson

Haugesund filmklubb stoppa visninga av den såkalte dokumentarfilmen “Obsessions: Radical Islam’s War Against the West”. Haugesund SOS Rasisme følger opp saken med dette leserbrevet.

Et klart standpunkt mot rasisme etterlyses

Heldigvis blei visningen av den muslimhatende propagandafilmen “Obsession”, som Haugesund filmklubb planla å gjennomføre torsdag 20. oktober, stoppa i siste liten. Framvisning av filmen hadde vært en skamplett på filmbyen Haugesund.

“Obsession” er ikke en dokumentar, “Obsession” er en rasistisk propagandafilm i samme klasse som Hitler-Tysklands Der Ewige Jude. På samme vis som “Der Ewige Jude” er “Obsession” en kollasje av filmklipp som skal framstille mennesker med en viss religion som et sosialt laverestående, griskt, kulturløst, aggressivt, voldelig folkeslag som snylter på ”vertsfolkene”, særlig hvite europeere og hvite nordamerikanere. Akkurat som “Der Ewige Jude” prøver “Obsession” å utgi seg for å være dokumentarisk og objektiv, men gjenspeiler i realiteten de rasistiske teoriene og fordommene som ligger i vår samtid.

Styret til filmklubben kan ikke løpe fra sitt ansvar for å opptre som anstendige mennesker gjennom å hevde at de er upolitiske. Ingen står utenfor samfunnet. Vi er alle avhengige av å samhandle med menneskene rundt oss. Våre liv avhenger av andre menneskers handlinger på den andre siden av kloden. Bryr vi oss om våre egne liv, er vi nødt til å være opptatt av hva som skjer i verden rundt oss, og reflektere over hvordan våre handlinger virker på samfunnet som omgir oss som enkeltindivider. Således kan ingen av samfunnets medlemmer stille seg nøytrale til vår tids store samfunnsspørsmål – kampen mot framveksten av en stadig mer aggressiv, systematisk og voldelig rasisme.

For å rette opp den rasistisk skammen filmklubben har pådratt seg, og for å bevise at klubbens styre faktisk består av anstendige mennesker, bør Haugesund filmklubb sette opp en film med et klart antirasistisk budskap torsdag 20. oktober.

I det henseende finnes det mange filmer å velge mellom. Både av aktuell og klassisk art. Haugesund SOS Rasisme foreslår følgende liste med filmer som kan velges å vises:

  • La Haine (Hatet) – en fransk svart-hvitt-film fra 1995 som utforsker temaer som rasisme og misfornøyde ungdommer i forstads-Paris.
  • Mississippi Burning (Mississippi i flammer) – et amerikansk kriminaldrama fra 1988 basert på en sann historie om det rasistisk motiverte drapet på tre borgerrettighetsforkjempere i Mississippi i 1964.
  • Romper Stomper – en australsk film fra 1992 som viser volden, dumskapen og tragedien i nynazistiske miljøer.
  • American History X – en amerikansk dramafilm fra 1998 om nazismen, rasismen og voldens konsekvenser og røtter i det amerikanske samfunnet.
  • Crash – et filmdrama fra 2004 som setter lys på de rasistiske spenningene som råder i dagens samfunn.
  • Incendies (Nawals hemmelighet) – en klassisk tragedie som blei sluppet 2011. Filmen viser på mesterlig vis hvilke tragiske utfall rasismen og de religiøse motsigelsen som “Obsession” nører opp under kan føre til.

Med antirasistisk hilsen

Kjell Gunnar Larsen,

for Haugesund SOS Rasisme