Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 17.03.2012
Leserbrev Thomas Løkken mars 2012

Nazister demonstrerte i Trondheim, med flagg og hatpropaganda. Dette er den samme gruppa som blant annet SOS Rasisme har advart og demonstrert mot tidligere. Vi må vise at nazismen ikke er velkommen i vår by! skriver Thomas Løkken i Trondheim SOS Rasisme.

Det gikk et kaldt gufs ned gjennom ryggen da jeg leste adressa.no lørdag. En ekkel krypende følelse av ubehag, kvalme. Så naiv var jeg at aldri i min levetid kom jeg til å se nazister marsjere gjennom Trondheim. Jeg trodde dette var bare noe bestemor kom til å se.

Europa brenner skrev Arnulf Øverland i 1937. Europa brenner ikke ennå, men gnisten er tent og brenselet, et Europa i krise, ligger klart. I mange land er slike grupper på frammarsj, klare til å spre hatet sitt. Vi kan ikke sitte inne i huset vårt og vente på at brannvesenet skal stå på døra vår, vi må stoppe brannen fra å bryte ut. Vi må si klart og tydelig fra at slike grupper ikke er velkomne i Trondheim. Vi kan ikke bare sitte og se på og forvente at de forsvinner av seg selv bare de blir møtt med mer demokrati.

Hvorfor skal de få lov å være her å spre hatet sitt? Hvorfor skal de få mobbe folk? Ytringsfrihet? Å trakassere innvandrere, flyktninger, muslimer, jøder, antirasister og homofile er ikke ytringsfrihet. Det er til og med forbudt etter norsk lov. Og FN anbefaler alle medlemsland å forby nazistene å organisere seg også.

Å la nazistene holde på så lenge de ikke er voldelige blir som barneleken lufta er for alle, hvor en det er lov å plage så lenge en ikke er borti den en plager. Det blir som å spytte og skylde på den du treffer for ikke flytte seg, fordi du ikke har ansvaret etter at klysa har forlatt munnen din. Ord fra nazistene forvinner ikke i løse lufta. Hatet og stanken av dem henger igjen.

Men tilfellet med denne gruppen er at de også følger opp de hatefulle ordene med å angripe antirasister, innvandrere og homofile. I Sverige har de drept flere mennesker. I løpet av bare 24 timer denne helga utøvde de vold mot en rekke folk i og utenfor Trondheim.

Disse nazistene benekter Holocaust og de vil gå til krig for et Norden uten ikke-hvite mennesker. Metoden de bruker er terror og vold mot de som er uenige, mot innvandrere og de som ikke «hører til» her. Nå bør Trondheim by våkne opp. Aldri mer bør vi la nazistene marsjere i gatene våre. Hele byen nazifri!