Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 23.03.2010
Karan Johar på filmfestival i Berlin Foto: SpreePIX Berlin

“There is good people who do good things and there is bad people who do bad things. There is no other differences between people.”

(kjop)Kjøp

My name is Khan

Regi: (to). Karan Johar
Skuespillere: (to). Shahrukh Khan
(to). Kajol
(to). Jimmi Shergill
(to). Tanay Chheda
(to). Zarina Wahab
Språk: (to). Engelsk/hindi
Lengde: (to). 2 timer 41 min
Produksjonsår: (to). 2010
Alder: (to). 11 år

Dette er moralen for Bollywood-filmen My Name is Khan om den muslimske mannen Rizwan Khan fra India som reiser til Amerika for å få et bedre liv. Filmen viser at barndommens lærdom om at there is no differnces between people leder Khan til møte med sin hinduistiske Mandeira som senere blir hans kone, og en rekke andre mennesker, muslimer og ikke-muslimer som kjemper for å leve et harmonisk liv sammen der man ser likheter i stedet for forskjeller.

Livet i den amerikanske byen San Francisco forandrer seg imidlertid dramatisk etter 9/11 og Khan opplever de alvorligste konsekvenser av rasismen som ble rettet mot muslimer etter terrorangrepet på USA 11. september 2001. Khan legger ut på en reise gjennom USA der han møter mennesker fra forskjellige sider av samfunnet og der han også ser tilbake på sitt eget liv. Målet for reisen er å få møte den amerikanske presidenten og si til ham at my name is Khan and I’m not a terrorist.

Jakten på syndebukker

Filmen er et kjærlighetsfylt drama som gjenspeiler situasjonen mange muslimer opplevde etter at de ble gjort til syndebukkene for terrorangrepet på USA i 2001. Den viser en underliggende rasisme som blusser opp og en mann som gjennom sitt liv som indisk muslim har opplevd mye rasisme, vold og hets, men som alltid har holdt på sin identitet og sin tro og som fortsetter å gjøre det også når det harmoniske livet i San Francisco blir snudd på hodet.

I tillegg til å være underholdning av ypperste klasse med elementer fra både Bollywood og Hollywood er filmen et svært viktig bidrag i diskusjonen rundt rasisme mot religiøse minoriteter. Også i Norge opplevde mange muslimer økt hets etter 9/11 og barn helt ned i barneskolen ble utsatt for voldelige angrep fra medelever som mente at de som muslimer var ansvarlige for terrorangrepene.

Som Shahrukh Khan, stjerneskuespilleren og mannen bak filmen sa:

Terror har ingen religion.

Man trenger ingen spesiell bakgrunn for å se denne filmen, dette er en film for hele verden og bør ikke minst også sees av deltakerne i den stadig pågående debatten. Hva kan konsekvensene av voksnes holdninger være både på godt og vondt? Hvordan kan opphetede debatter med undertoner av rasisme føre til at noen gjør noe veldig dumt?

Kjøp filmen her.