Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 04.05.2010
Jobbik forsøker også å slå gjennom som kulturell bevegelse. Foto: Wikipedia

Rasistiske og åpent fascistiske partier er på frammarsj i flere europeiske land.

I midten av april ble det høyreekstreme partiet Jobbik (Bevegelsen, egentlig Jobbik Magyarországért Mozgalom, Bevegelsen for et bedre Ungarn) det tredje største partiet i Ungarn. Inntil valget 11. april har ikke partiet sittet i det ungarske parlamentet. Nå har italienske høyreekstremister også gått fram ved regionalvalgene der.

Tendensen er skummel. Jobbik har oppretta egne paramilitære grupper som driver rasistiske kampanjer retta mot romfolket i Ungarn. Forfølgelsen av disse har økt voldsomt den siste tida, til tross for at ungarske myndigheter først forbød gruppene, som gikk under navnet Magyar Gárda (Den ungarske garde) – deres uniformering gir klare assosiasjoner til den ungarske varianten av SA-troppene i nazi-Tyskland (se bilde).

I Italia vant Umberto Bossis Lega Nord valgene i provinsene Piemonte og Veneto. Partileder Bossi benytter seg selv av svært store mengder rasistisk retorikk, men blir overgått av partikollega Giorgio Bettino i Veneto. Han har uttalt at for ham er det ikke fremmed å bruke gamle SS-metoder mot illegale innvandrere, noe som kommer klart frem i følgende sitat:

Hvis én innvandrer gjør en forbrytelse mot en italiener, så la oss straffe ti av dem, slik de gjorde i de tyske konsentrasjonsleirene.

Framgang også i andre land

Jean-Marie Le Pens parti Front National har lenge vært nede i en bølgedal, men kom tilbake med 11 % i lokalvalgene i vinter. Om en måned er det parlamentsvalg i Nederland, og Geert Wilders rasistparti Partij voor de Vrijheid (Frihetspartiet) kommer antakelig til å gjøre et godt valg. Dermed må de andre partiene ta hensyn til det i kampen om å styre landet. Også i Belgia er det rasistiske Vlaams Belang (Flamsk interesse) på frammarsj – og har også danna allianse med andre partier som sitter i parlamentet i et land som er prega av hyppige regjeringsskifter

Rasistiske og fascistiske partier styrker seg altså over hele Europa, og mange peker på at hat mot innvandrere spiller en rolle nå arbeidsledigheten stiger, slik den gjør i mange land som følge av den økonomiske krisa. Andre faktorer som spiller inn, skal også være at mange er lei av korrupsjonen som preger mange etablerte politikere i flere land