Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 02.06.2010
Arbeit macht frei - før og under 2. verdenskrig eksisterte tankegodset om at jøder har kollektiv skyld. Enkelte bringer dette videre også i dag. Foto: Alejandra Haydée Covarrubias

koranen.no nører Trond Ali Linstad opp under antisemittismen.

Han skriver:

Vær kritisk til jøder i verden, når det gjelder den innflytelsen de har, innen aviser og andre medier, i mange politiske organer, og ved kontakter og nettverk som finnes til der hvor beslutninger fattes.

Og:

”Beware the Jews!” De kan snakke varmt for en sak, om demokrati og menneskerettigheter, og annet folk er opptatt av, men iblant kan dette synes som en fasade, som skjuler et dypere engasjement, der innholdet er ”jødiske” interesser.

Trond Ali Lindstad prøver å dekke dette til med å skrive:

Det fins anstendige og mindre anstendige jøder […]

På tross av dette så er denne artikkelen noe av det verste kollektive angrepet på jøder som har vært lagt ut i Norge etter krigen. Det bringer frem ideen – eller snarere myten – om at det finnes et verdensomspennede jødisk nettverk som styrer det meste. Dette er gamle ideer som blir resirkulert av Trond Ali Lindstad. Vi må avvise slike tanker også når de blir prøvd fremført på en halvveis kultivert måte av en kjent samfunnsdebattant.

I dag er mange mennesker sinte på staten Israel etter det blodige angrepet på konvoien med båter til Gaza. Fordømmelsene av denne aksjonen må rettes mot de som har uført disse handlingene, ikke mot de jødene som lever rundt om kring i verden. Det finnes ikke kollektiv skyld, verken for muslimer eller jøder.

Trond Ali Lindstad prøver å utgi seg for å være en reflektert mann, det er trist å se at han ikke forstår at det dårlige prinsippet om kollektiv skyld vil treffe muslimer i minst like stor grad som jøder.

En av de som har gått mot både tankegangen om jøders kollektive skyld og at alle muslimer har en plan om å skape et «Eurabia», er forskeren Henrik Thune. Hans innlegg av 16. april fortjener å leses igjen.

En rapport avslørte i fjor at det har vært en vekst i antallet antisemittiske handlinger.

Andre kilder forteller at ordet jøde brukes som skjellsord.

Atter andre mener at jødehetsen skal erstattes med muslimhets.