Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 16.07.2010
Gress for alle? Foto: Dawn Endico CC-sa-2.0

EUs felles asylsystem, som etter planen skal være klart i 2012, har en lang vei ennå. Det melder Sveriges Radio.

- Det kommer til å bli kjempevanskelig. Det er store forskjeller i medlemslandenes synspunkter, men samtidig fins det en vilje til å gå framover, og jeg håper å se framskritt i løpet av høsten, sier Sveriges EU-minister Cecilia Malmström til SR.

Nåværende formannskapsland Belgia gav også samme inntrykk på en pressekonferanse tidligere denne uka. Et av de vanskeligste spørsmålene som diskuteres er om det skal gjøres unntak fra prinsippet om at asylsøkere bare kan søke asyl i det EU-landet han eller hun først kommer til. Den svenske migrasjonsministeren Tobias Billström beskriver problemet slik ovenfor SR:

- Skal det være mulig for så å si trykke på stoppknappen for enkeltland hva gjelder retur av mennesker fra et land i EU til det første landet de kom til? Vi har jo hatt slike diskusjoner i Sverige i forhold til land som Hellas og Malta, forklarer han.

Flere land ønsker å ha mulighet til å sende «sine» flyktninger til andre land. Den sittende svenske regjeringa ønsker å legge lista høyt for slike muligheter.

- Da må det være virkelige nødssituasjoner, altså at det helt plutselig kommer veldig mange mennesker på kort til til et land, og der ligger jo sjølve nøkkelspørsmålet, hvordan skal mekanismene se ut og hvordan skal de tilpasses dersom de i det hele tatt skal finnes? spør den svenske migrasjonsministeren.

De kommende forhandlingene mellom EU-kommisjonen, Europaparlamentet og EUs medlemsland gjelder også blant annet regler for hvordan flyktninger skal tas i mot og hvilken økonomisk støtte de ulike EU-landene skal gi.

EU har fortsatt tid på seg for å komme fram til et felles system for asyl, men SOS Rasisme frykter at det neppe blir et system som vil gavne mennesker på flukt.