Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 25.08.2010
Abdulkarim Hossain. Foto: KKSN

SOS Rasisme og Foreningen for syriske kurdere i Norge (KKSN) har i dag sendt følgende brev til Utenriksdepartementet og Justisdepartementet:

Abdulkarim Hossain må hentes tilbake

Foreningen for syriske kurdere i Norge (KKSN) og SOS Rasisme krever at Utenriksdepartementet reagerer ovenfor syriske myndigheter og henter Abdulkarim Hossain tilbake til Norge.

Til tross for protester og advarsler valgte norske myndigheter gjennom Utlendingsnemnda (UNE) å sende Abdulkarim Hossain med tvang tilbake til Syria sist torsdag. Ved ankomst ble han arrestert, og via menneskerettighetsorganisasjonen ‘The Human Rights Organization in Syria’ (MAF) har vi sikker informasjon på at han nå befinner seg i fengselet Al-Fahia, et fengsel som tilhører den politiske etterretningstjenesten. Dette fengselet er ett av flere syriske fengsler som er kjent for sin grove overgrep mot politiske aktivister.

Abdulkarim Hossains politiske engasjement er kjent for syriske myndigheter. Her i Norge har han vært aktivist i SOS Rasisme og dessuten nestleder i Foreningen for syriske kurdere i Norge (KKSN). Han befinner seg i øyeblikket i livsfare, akkurat slik begge organisasjonene sammen med andre advarte mot før tvangsutsendelsen. Det er krystallklart at norske myndigheter gjennom UNE har ansvaret for den situasjonen Hossain nå er i. Mot bedre vitende ble han kastet ut av landet og sendt til den situasjonen han nå befinner seg i.

Vi krever at norske myndigheter retter opp i sin egen feil og ta ansvaret for å få Hossain i sikkerhet, slik Tyskland måtte da de deporterte Khaled Kenjo til Syria i fjor høst. Det er ikke første gang dette skjer, og Amnesty Internationals første globale kampanje mot Norge startet da en syrisk kurder ble tvangsreturnert til tortur i Syria i 2001.

Hva har UD/Justisdepartementet og utenriksminister Jonas Gahr Støre/justisminister Knut Storberget tenkt å gjøre i denne saken? UD og utenriksminister Jonas Gahr Støre/Justisdepartementet og justisminister Knut Storberget må være sitt ansvar bevisst og hente Abdulkarim Hossain tilbake til Norge.

Se også:

Stopp utsendelsen av Abdulkarim Hossain!

Punktmarkering mot deportasjonen av Abdulkarim Hossain

Abdulkarim Hossain fengslet

Tvangsretur til Syria – risiko for tortur

– Syriske kurdere må få beskyttelse!

Artikkel fra MAF hvor det bekreftes at Hossain befinner seg i Al-Fahia