Gå til meny

Det finnes noen partier og grupper på ytterste høyre, som har både brun politikk og mye grums blant partimedlemmene sine. De utgjør ingen stor fare i dag, og de færreste klarer å samle nok underskrifter til å stille til valg. Allikevel kan de små partiene spre mye rasisme i valgkampen, hvis vi ikke gjør noe med det.

Å stoppe propagandaen fra disse rasistiske partiene er viktig, enten det spres gjennom offentlige torgmøter, løpesedler eller andre kanaler. Å la disse partiene få spre rasismen sin er det samme som å tvinge antirasister og minoriteter til å la seg forhåne og undertrykke.

Demokratene

Demokratene ble stiftet i 2001, av utbrytere og ekskluderte medlemmer fra Fremskrittspartiet. Partiet har markert seg ved å ha profilerte medienisser som Vidar Kleppe, Jan Simonsen, Ole Klemetsen og Gry Jannicke Jarlum på listene sine. Kombinert med sterkt rasistiske og innvandrerfiendtlige utspill har dette gitt det knøttlille partiet forholdsvis mye oppmerksomhet.

Partiet har helt siden starten vært et arnested for ekstreme rasister og nazister, og årets valg er intet unntak. I år stiller blant annet Hege Søfteland opp på 3. plass på bydelslista i Østensjø i Oslo. Søfteland har en fortid fra «Nasjonalalliansen» og «Norsk forening». Hun deltok på det famøse nazimøtet på Godlia kino i 1995, sammen med FrP-er og Vidar Kleppes venn Øystein Hedstrøm. På 15. plass i Oslo stiller også Aage Johan Sundvor. Han har en lang historie fra rasistisk organisering , og var ledende i dannelsen av nazigruppa «Nasjonaldemokratene».

Det er sterke bånd mellom Demokratene og FMI.

Kontor: Kristiansand
Leder: Vidar Sveinung Kleppe
Sekretær: Christen Krogvig

Partiet stiller lister i flere fylker ved årets kommunevalg.

Folkebevegelsen mot innvandring (FMI)

FMI hadde sin storhetstid på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet. For et par år siden ble det blåst liv i organisasjonen, og de har stått bak enkelte lokale løpeseddelaksjoner. På sine nettsider oppfordrer de velgere i Kristiansand til å dele ut rasistiske løpesedler, og å stemme på partier som er imot bygging av moské i byen.

Kontor: Ingen
Landstyremedlem/ nettredaktør: Bjørnar Røyset (Kristiansund)
Nestleder: Jan Høeg (Larvik)

Partiet stiller ikke lister ved årets kommunevalg.

Norgespatriotene

«Norgespatriotene» startet som en nettside for den kjente Vigrid-nazisten Øyvind Heian. Han har nå klart å slå sammen kreftene med tidligere medlemmer av nå nedlagte «Nasjonaldemokratene». De har trykket opp over 100 000 løpesedler med grovt rasistisk innhold, og forsøker å spre disse i stort omfang under valget.

Kontor: Ingen
Leder: Øyvind Heian (Larvik)
Nestformann: Anders Ringdal (Kornsjø/ Halden)

Partiet stiller ikke lister ved årets kommunevalg.

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490