Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme 27.11.2009
Geitemyrsveien 44-48

«Aslak» eller Anne-Sofie Strømnes gikk bort 16. november. SOS Rasisme minnes en av våre største motstandshelter fra andre verdenskrig.

Anne-Sofie Østvedt var 20 år gammel da nazistene innvaderte Norge, og gikk raskt inn i motstandsbevegelsen. Sammen med en gruppe Blindern-studenter hadde hun vært med på å utgi den illegale avisen Eidsvoll, og julen 1941 ble to av dem med i etteretningsorganisasjonen XU – landets største illegale etteretningsorganisasjon. Hun ble tatt opp som nestleder i 1943.

Svært få visste da at dekknavnet «Aslak» skjulte en heltemodig ung kvinne. Høsten 1942 ble hun ettersøkt av Gestapo. Selv var hun sikker på at hun ville bli drept under krigen, og hadde allerede mistet flere svært nære venner. Likevel nektet hun å flykte til Sverige. Hvorfor satte unge mennesker livet på spill? «Det var bare noe som måtte gjøres», sa Anne-Sofie.

Isteden fortsatte hun å operere i Oslo krigen ut, forkledd og med falsk identitet. Sammen med leder i XU og senere ektemann, Øystein Strømnæs, etablerte de et hovedkontor på St.Haugen i Oslo.

Vi velger å avslutte med noen ord fra historieforfatter Svein Sæter: «Etter krigen var Anne-Sofie og resten av XU-ledelsen i mange år tause om innsatsen sin, og avslo alle dekorasjoner. Hun hadde ikke sansen for å gradere krigsinnsats. Det har ikke jeg heller, men i dag er det riktig å si det: Anne-Sofie Strømnæs tilhørte de største.

Anne-Sofie Strømnæs er borte, men lærdommen hun ga om menneskets fantastiske ressurser hører fremtiden til. Jeg minnes henne med varm takknemlighet og dyp respekt.»

© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490