Gå til meny

Lørdag 11. desember marsjerte nazistene nok en gang gjennom den svenske drabantbyen Salem. Også denne gangen beskyttet svenske myndigheter nazistenes "ytringsfrihet", men i år var motdemonstrantene flere enn nazistene.

Av Ola Melbye Pettersen


Lørdag 11. desember marsjerte nazistene nok en gang gjennom den svenske drabantbyen Salem. Også denne gangen beskyttet svenske myndigheter nazistenes "ytringsfrihet", men i år var motdemonstrantene flere enn nazistene.

Færre nazister

Det var femte året på rad at nazister fra Norden og Tyskland samlet seg til hatmarsj i den lille drabantbyen Salem, rett utenfor Stockholm. I 2003klarte nazistene å mobilisere mellom 1500 og 2000 personer til marsjen sin, deriblant nazister fra Norge, Danmark og Tyskland. Dette var den største nazistiske manifestasjonen i Norden siden 2. verdenskrig. I år ble det anslått et sted mellom 800 og 1400 nazister, altså betydelig færre enn i fjor.

Flere antirasister

I Sverige er det Nätverket mot rasism som organiserer motdemonstrasjonen mot nazimarsjen. I fjor var knapt 1000 antirasister samlet på Rönninge torg i Salem. Demonstrasjonen ble den gangen overskygget av voldelige konfrontasjoner mellom politi og en liten gruppe maskerte demonstrasjonshooligans. For å unngå lignende tilsander ble årets antirasistiske markering flyttet til Stockholm sentrum, det ble også skjerpet inn på vaktholdet i demonstrasjonen og maskeringsforbud ble praktiskert.

Nätverket lyktes i å mobilisere bredere enn tidligere, og det gjenspeilte seg i den hittil største motmarkeringen - rundt 3000 antirasister møtte opp på Medborgarplatsen i bydelen Södermalm. Markeringen foreløp rolig, uten tilløp til konfrontasjoner av noe slag, mellom kl. 1600 og 1800. Mellom appellene fikk de frammøtte høre flere musikalske innslag fra Mikael Wiehe og andre fra "Artister mot nazister".

Nazister arrestert

Det var flere episoder der nazister truet eller angrep antirasister på gatene i Stockholm og i Salem. Fredag kveld sto nazister bak flere tilfeller av vold. I Salem lørdag ble en håndfull nazister, utstyrt med jernrør, pågrepet for forberedelse til grov misshandling. Også norske nazister ble arrestert lørdagen, mistenkt for brudd på våpenloven. Det ble beslaglagt jernrør, kniver, balltrær og tåregass. Politiet skal også ha funnet en bombe på Stockholms T-central.

Vellykket busstur for SOS Rasisme

SOS Rasisme satt opp buss fra Oslo, og arrangerte tur for egne aktivister og andre interesserte hele helga. Det ble en svært vellykket tur for de rundt 40 deltagerne. Fredag ble brukt til åtte timer med busskjøring, før delegasjonen kunne innlosjere seg på vandrerhjemmet rett utenfor Stockholm sentrum. Lørdag morgen måtte vi spise frokost kl. 0700, og de fleste satt stor pris på å få sove et par timer til før felles infomøte kl. 1000. På infomøtet kom en representant fra Nätverket mot rasism og svarte på spørsmål om dagens arrangementer. Etter møtet kjørte vår hyggelige bussjåfør oss ned til sentrum. Hele formiddagen og dagen ble brukt på sightseeing i den svenske hovedstaden. Julemarked på Skansen, utstilling i Gamla stan og shopping i de mange handlegatene i sentrum satt rammene for en dag med mye sosialt samvær. Kl. 1530 samlet vi oss på Medborgarplatsen for å delta i den store motdemonstrasjonen. Med gule flagg, stort banner med "Forby nazismen" og 150 håndplakater var vi et av de mest synlige innslagene under demonstrasjonen. Både svensk TV og aviser fokuserte på det de kalte et "bjärt innslag i mørkret". Etter at Mikael Wiehe hadde avsluttet demonstrasjonen spiste vi felles middag på en liten restaurant i en moské like ved Medborgarplatsen. På vandrerhjemmet oppsummerte vi dagen fra kl. 2100, og fortsatte med spill og sosiale aktiviteter utover kvelden. Kl. 0900 søndag bar det hjemover mot Norge. Stemningen på bussen viste at turen hadde vært en stor suksess, og budskapet fra deltagerne var enstemmig: Vi drar på Svenske-tur neste år også!


Les mer om nazimarsjen i Salem:

http://www.sos-rasisme.no/salem/

http://www.nmr.nu


© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490