Gå til meny

«Halabja» og «Anfal» var statsrasisme og bør anerkjennes som folkemord mot det kurdiske folk.

16 mars 1988 ble Halabja, en by i irakisk Kurdistan, bombardert med kjemisk våpen av det tidligere diktatoriske regimet i Irak, under ledelse av Saddam Hussein. Flere enn 5000 sivile ble gasset i hjel, og hundrevis ble såret og lemlestet. Denne umenneskelige handlingen var en del av tidligere regimets politikk for å utslette det kurdiske folk.


De kjemiske angrepene mot Halabja, og mange andre kurdiske landsbyer var en del av en mer omfattende kampanje mot kurderne i 1988 som har fått betegnelsen ”Anfal”. Flere enn 182 000 sivile mistet livet, og mellom 4 000 og 5 000 kurdiske landsbyer ble ødelagt. Ikke nok med det, en del kurdisk unge jenter i alderen mellom 14 og 29 år ble solgt til arabiske land for prostitusjon. ”Anfal” har klare paralleller til de rasistiske folkemord som nazi tyskland utførte mot jødene under 2. verdenskrig, og andre etniske rensinger gjennom historien.


16.mars arrangeres hvert år minnemarkering for Halabja og 14. april er også minnemarkering for ofrene for de åtte Anfal-kampanjenene som skjedde i Kurdistan i 1988. Markeringene finner sted i Kurdistan og mange andre steder i verden.


I rettsaken mot Frans Van Anrat, en nederlender som hjalp Saddam Hussein med å skaffe kjemiske våpen på 80-tallet, ble betegnelsen folkemord brukt om angrepene på kurderne i Irak.

I Norge bor det i dag mange kurdere fra Irak, som selv har opplevd eller har slektninger som opplevde Anfal-kampanjene. De trenger støtte og forståelse for de grusomme opplevelsene de har gjennomgått.


SOS Rasisme oppfordrer til å anerkjenne hendelsene i Halabja og ”Anfal” som statsrasisme og folkemord mot kurdere.


SOS Rasisme i Norge

Landsstyret/ Arbeidsutvalget


Mer informasjon: www.halabjamonument.com


© 2013 SOS Rasisme

SOS Rasisme Arbeidsutvalget       SOS Rasisme Økonomiutvalget
        Strandgata 71, 5528 Haugesund
E-post:au@sos-rasisme.no       Tlf: 52 71 21 75
Nytt nr: 479 45 490