Gå til meny
Publisert av SOS Rasisme Flyktningutvalget 13.09.2010
Barn

Til NRK Dagsrevyen i kveld sier justisminister Knut Storberget (Ap) at det er foreldrene til asylsøkerbarna som er ansvarlige for tvangsdeportasjonene og måten de har blitt utført på de siste dagene. Han fraskriver seg et hvert ansvar for at politiet arresterer småbarnsfamilier midt på natten for å deporterte dem til Serbia.

Den uanmeldte massearrestasjonen av kosovoserbere ble utført på nattestid da asylsøkere inkludert småbarnsfamilier lå og sov, totalt uforberedte på hva som var i ferd med å skje. Arrestasjonene ble betegnet som dramatiske og traumatiserende, spesielt for barna som verken kunne forstå hvorfor noen kom og tok dem med seg midt på natten eller deres foreldres reaksjoner på hendelsen.

En lege i Vadsø og barnepsykolog Magne Raundalen har gått ut mot måten deportasjonene ble utført på og sagt at dette strider i mot barnets beste.

Knut Storberget hevder at årsaken til måten politiet utførte deportasjonene på var for å forhindre at noen skulle komme seg unna arrestasjonene. * - Barn som har søkt asyl er statens ansvar*

Selv om norske myndigheter ikke har anerkjent de arresterte asylsøkerne som flyktninger mener Hanne Høglind i SOS Rasismes flyktningutvalg at deportasjonene strider i mot barnas rettigheter.

- Det er veldig lett for politiet og justisdepartementet å si at det er foreldrenes ansvar, men dette er foreldre som kommer fra et svært intenst og konfliktfylt område og som har flyktet fra dette. Ofte ligger det mye traumer og vanskelige minner knyttet til opprinnelsesstedet og flukten, det er i beste fall naivt å hevde at disse familiene bare kunne ha reist, sier Høglind.

Hun reagerer spesielt på måten barn blir behandlet på.

- Det er to prinsipper som myndighetene er nødt til å ta inn over seg, det er “hensynet til barnets beste” og at det “ikke er kriminelt å flykte”. Det virker for meg helt urimelig at norsk politi arresterer mennesker på denne måten og enda mer urimelig at man utsetter barn for en slik behandling. Det finnes mer skånsomme måter å foreta uttransporteringer på, men norske myndigheter vil bevisst ikke ivareta asylsøkerbarnas rettigheter og det må staten ta ansvaret for, ikke foreldrene som flyktet, avslutter Høglind.